381 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

381 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iaşi

Se împlinesc astăzi, 6 mai, 381 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iaşi. Slujba de sfinţire a fost oficiată atunci de Mitropolitul Varlaam al Moldovei, canonizat în 12 februarie 2007 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi este situată în centrul tradiţional al Iaşului, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - fosta Uliţă Domnească - pe partea dreapta venind dinspre Catedrala Mitropolitană, foarte aproape de Palatul Culturii.

Biserica „Trisfetitelor” a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropola domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri şi forme tradiţionale cu materiale preţioase şi o decoraţie fastuoasă. Mitropolitul Varlaam a sfinţit aceast sfânt locaş la dată de 6 mai 1639, iar doi ani mai târziu aici au fost aşezate moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. În cadrul acestei mănăstiri au funcţionat o tipografie şi un colegiu, viitoarea Academie Domnească.

În anul 1970, mănăstirea a fost închisă, slujbe fiind oficiate doar de sărbătoarea hramului şi în ziua de 24 ianuarie. Mănăstirea a fost redeschisă după 1989, la iniţiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, actualul patriarh al României.

„Toată lumea este de acord a spune că nici în Moldova, nici în Țara Românească și nici în țara cazacilor nu se află vreo biserică care s-o egaleze pe aceasta, nici prin ornamentație, nici prin frumusețe, căci ea uimește pe vizitatori”, scria Paul de Alep, călător sirian, ajuns pe meleagurile Moldovei în secolul al XVII-lea.

Citește despre: