528 de oameni condamnaţi la moarte în Egipt

Religia în lume

528 de oameni condamnaţi la moarte în Egipt

Organizaţiile internaţionale au remarcat faptul că procesul a fost o înscenare politică, regimul militar folosind plutonul de execuţie pentru a nimici opoziţia egipteană. 

În urma revoluţiei din Piaţa Tahir din luna august a anului 2013, au fost arestaţi aproximativ o mie de oameni, care au fost reţinuţi timp de un an. Acuzaţi de instigare la violenţă împotriva regimului politic, mulţi dintre ei au primit condamnări de până la zece ani de închisoare. Dintre cei arestaţi, 528 au fost clasaţi într-un program supus oficialităţilor, cu propunerea pedepsei cu moartea. Acuzaţiile ce li se aduc sunt legate de moartea unui poliţist, deranjare a ordinii publice şi distrugere a proprietăţii private. Aşa cum observă BBC Midle East, este probabil sentinţa cu cel mai mare număr de condamnaţi la moarte din secolul nostru.

Organizaţiile internaţionale au remarcat faptul că procesul a fost o înscenare politică, regimul militar folosind plutonul de execuţie pentru a nimici opoziţia egipteană. În realitate, cei care au suferit au fost mai ales ne-musulmanii. Doar în luna august a anului 2013, aproximativ 80 de biserici copte şi ortodoxe au fost stropite cu sânge şi apoi vandalizate în timpul nopţii.

Rezoluţia tribunalului egiptean în cazul celor 528 de oameni poate fi pusă în aplicare după aprobarea liderilor religioşi musulmani. Cea mai importantă figură religioasă a Egiptului, Marele Muftiu Allam, are zece zile la dispoziţie pentru a aproba sau a respinge decizia tribunalului.