„Această biserică este o podoabă a oraşului Câmpulung Moldovenesc“

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

„Această biserică este o podoabă a oraşului Câmpulung Moldovenesc“

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din cadrul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc a fost sfinţită astăzi de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. La eveniment au participat conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina“ al judeţului Suceava, angajaţi ai Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, precum şi peste 2.000 de oameni.

Locuitorii din municipiul Câmpulung Moldovenesc, dar şi credincioşii din mai multe zone ale judeţului Suceava au participat ieri la târnosirea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din cadrul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc. De dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Pimen a ajuns în incinta detaşamentului cu o trăsură, înaintea căreia au mers călăreţi îmbrăcaţi în costume naţionale. La sosirea ierarhului au răsunat buciumele, apoi s-a intonat imnul naţional în prezenţa pompierilor militari care au dat onorul. A urmat sfinţirea bisericii mai întâi la exterior, apoi la interior. Credincioşii au intrat apoi prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese. Pe o scenă special amenajată s-a săvârşit Sfânta Liturghie de către Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de 30 de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Distincţii pentru osteneala depusă la ridicarea bisericii

Înalt Preasfinţitul Pimen a remarcat în cuvântul rostit cu acest prilej credinţa celor care au sprijinit lucrările de construcţie ale Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“. „Acest sfânt lăcaş este un monument de artă, de arhitectură şi de credinţă. Meşterii din Maramureş care au înălţat această biserică au realizat o frumuseţe fără egal. Simţul pentru frumos este dat de credinţa acestor meşteri. Se cuvine cinste meşterilor, lucrătorilor de la Pompieri, atât de aici, cât şi de la Suceava. Părintele Nicolae Moroşan s-a zbătut foarte mult pentru acest sfânt altar, dar şi dumneavoastră care aţi ajutat şi veţi mai ajuta. Această biserică este o podoabă a oraşului Câmpulung Moldovenesc“, a remarcat IPS Pimen, care a mai adăugat că pompierii militari sunt oameni de jertfă pentru că merg să stingă incendiile. Părintele Nicolae Moroşan, subofiţer şi misionar în cadrul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, a primit din partea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor rangul de iconom stavrofor. De asemenea, col. Ion Burlui, inspector şef în cadrul ISU Suceava, a oferit părintelui Nicolae Moroşan o diplomă de excelenţă pentru iniţiativa, dăruirea şi jertfa în ridicarea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“. Părintele Nicolae Moroşan şi-a îndreptat apoi gândul de recunoştinţă faţă de toţi cei care au ajutat la înălţarea lăcaşului de închinăciune din incinta Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc.

„Harul lui Dumnezeu este cel care ne dă sănătatea trupului şi a sufletului“

IPS Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 24-a după Rusalii. „Învăţătura creştină ne arată că există o înviere a morţilor. Credinţa în viaţa de dincolo de mormânt au avut-o oamenii şi înainte de venirea Mântuitorului Hristos. Prin ritualul de înmormântare, păgânii arătau credinţa într-o viaţă de dincolo de mormânt. Între aceşti păgâni care au crezut în viaţa de dincolo de mormânt au fost şi strămoşii noştri, dacii. Atunci când murea cineva era bucurie mare pentru că aveau credinţa nestrămutată în viaţa de dincolo de mormânt. Ce frumos este să trăieşti viaţa cu această credinţă în învierea morţilor. Crezând în învierea morţilor, înseamnă că noi, poporul, nu ne gândim doar la cei vii, ci şi la cei care au adormit în Domnul. La sfârşitul lumii, conducătorii popoarelor se vor prezenta în faţa tronului de judecată al lui Dumnezeu cu popoarele pe care le-a condus. În Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. ieri), Mântuitorul numeşte moartea «somn», iar învierea este o «trezire din somn», dacă am adormit întru nădejdea Învierii şi a vieţii veşnice. Viaţa pământească e cu suferinţă mai ales pentru trup. Trupul, deşi e templu al Sfântului Duh, este supus multor boli. Deşi putrezeşte, trupul învie într-o formă nouă, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, asemănând acest fapt cu bobul de grâu. Mântuitorul a dat vindecare trupului femeii bolnave despre care face referire Evanghelia de astăzi (n.r. ieri). Harul lui Dumnezeu este cel care ne dă sănătatea trupului şi a sufletului. Dacă ne rugăm dobândim putere de a nu fi copleşiţi de durerea care chinuie trupul nostru prin boală“, a explicat Înalt Preasfinţitul Pimen.

Citește despre: