Acţiune misionar-caritativă desfăşurată în parohia Slobozia
Vinerea trecută, în parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Slobozia, judeţul Iaşi, a avut loc o acţiune misionar-caritativă, organizată de Protopopiatul Iaşi 3, cu sprijinul slujitorilor de la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Peste 60 de copii din această localitate au primit cadouri, icoane şi cărţi de rugăciuni. Drept răsplată pentru cele primite, micuţii i-au colindat la final pe oaspeţi şi pe toţi credincioşii prezenţi la manifestare.
Programul filantropic organizat în satul Slobozia de Protopopiatul Iaşi 3 a debutat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pr. paroh Constantin Marius Burghelea, alături de pr. Mihail Roşu, protopopul Protoieriei Iaşi 3, de protos. Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi şi de pr. Vasile Andone. În cadrul slujbei, zeci de copii din această comunitate au primit Sfintele Taine.
La final, pr. protopop Mihail Roşu, fost preot suplinitor în parohia Slobozia, a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a oferit detalii despre activităţile pe care Protopopiatul Iaşi 3 le desfăşoară în această perioadă: „Ne bucurăm foarte mult că suntem prezenţi în această parohie, cu prilejul desfăşurării unui program social-caritativ pe care Protopopiatul Iaşi 3 îl aplică în contextul sărbătorilor de iarnă. Programul protoieriei noastre în această perioadă conţine atât partea filantropică şi misionară desfăşurată în parohiile sărace din protopopiat şi la Spitalul de Oncologie din Iaşi, unde împărţim cadouri copiilor şi celor aflaţi în suferinţă, cât şi implicarea corului protopopiatului nostru, care va susţine recitaluri la Reşedinţa mitropolitană, la Consiliul Judeţean şi la Spitalul de Oncologie din Iaşi“.
A urmat apoi împărţirea pungilor cu cadouri copiilor prezenţi în număr foarte mare, care, drept răsplată pentru cele primite şi sub coordonarea cadrelor didactice ale şcolii din localitate, i-au colindat pe oaspeţi şi pe toţi credincioşii prezenţi la slujbă.
„Fiecare dintre voi sunteţi unici şi irepetabili. Voi sunteţi piatra de temelie a viitorului ţării noastre, piatră de temelie ce trebuie aşezată lângă Piatra -Hristos şi lângă sărbătoarea Naşterii Mântuitorului, care ne învaţă cu adevărat ce este copilăria, ce este viaţa şi în cine trebuie să ne încredem“, le-a spus copiilor prezenţi, la finalul recitalului de colinde, protos. Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi.
„A fi preot într-o parohie mică şi cu un grad ridicat de sărăcie reprezintă pentru mine o cale către mântuire“
Pentru parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Slobozia, acţiunea de vinerea trecută a reprezentat un eveniment, după cum ne-a declarat pr. paroh Constantin Marius Burghelea: „Implicarea parohiei noastre în proiectul protopopiatului şi activităţile ce au avut loc reprezintă încă o treaptă din urcuşul duhovnicesc, urcată atât de copiii şi tinerii din parohie, cât şi de ceilalţi enoriaşi ai parohiei. Manifestarea a avut şi are menirea de a redescoperi în sufletul fiecăruia dintre noi acea bucurie inocentă de a fi prunc, de a fi copil, de a fi adolescent sau om matur, numai în şi pentru Hristos, mai ales acum, când sărbătoarea Naşterii Domnului se apropie. Toţi enoriaşii parohiei noastre au fost impresionaţi de desfăşurarea proiectului, mai cu seamă pentru faptul că preşcolarii de la grădiniţă şi elevii de la şcoala din sat au pregătit un frumos program de colinde şi poezii închinate sărbătorii Naşterii Domnului“.
De asemenea, parohul din Slobozia ne-a mărturisit şi care sunt satisfacţiile slujirii într-o comunitate cu posibilităţi materiale foarte reduse: „A fi preot într-o parohie mică din punct de vedere demografic şi cu un grad ridicat de sărăcie, dar cu un suflet mare, cu multă bogăţie duhovnicească, cum este parohia Slobozia din comuna Schitu-Duca, reprezintă pentru mine o cale către mântuire, enoriaşii fiind pentru mine o mare familie, în care ne împărtăşim atât bucuriile, cât şi necazurile, lucru care face ca legătura dintre preot şi enoriaşi, şi chiar între ei, să fie una deosebit de puternică. În pofida faptului că veniturile enoriaşilor sunt foarte reduse, totuşi acest lucru nu îi împiedică să fie extrem de activi în viaţa bisericii parohiale, fiecare implicându-se trup şi suflet în toate activităţile, fiind oameni foarte muncitori şi evlavioşi. De asemenea, bucuria este una foarte mare atunci când în fiecare duminică şi sărbători în cadrul Sfintei Liturghii sunt mulţi enoriaşi ce doresc să se împărtăşească cu Sfintele Taine, ceea ce denotă a mare apropiere de Sfânta Biserică“.
Realizat de
Citește despre: