Activitate catehetică non-formală pentru preoții din protopopiatele Hârlău și Pașcani

Arhiepiscopia Iaşilor

Activitate catehetică non-formală pentru preoții din protopopiatele Hârlău și Pașcani

Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat în parohia „Sfântul Nicolae” din Hârlău, în data de 7 iunie 2021, un training catehetic adresat preoților care vor susține în acest an catehezele demonstrative din protopopiatele Pașcani și Hârlău.

Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat în parohia „Sfântul Nicolae” din Hârlău, în data de 07.06.2021, un training catehetic, adresat preoților care vor susține în acest an catehezele demonstrative din protopopiatele Pașcani și Hârlău, dar și a celor interesați, care au o activitate catehetică constantă, în parohiile pe care le păstoresc . Activitatea a durat aproximativ 4 ore, au participat 14 preoți și a avut rolul formării lor în vederea susținerii unei cateheze care să-și atingă scopul urmărit.

Întâlnirea a fost moderată de pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învățământ și cateheză, fiind prezenți pr. protopop Pîslariu Victor, pr. Tabarcea Marius Ionuț responsabil cu cateheza al protopopiatului Pașcani și pr. Ungureanu Ionuț, responsabil cu cateheza al protopopiatului Hârlău.

În partea de final, l-am avut invitat pe domnul director al Școlii Gimnaziale din Hârlău, Adrian Tomulesei, care ne-a prezentat o parte practică „Cateheza prin învățare activă”, prin referire la metodele cu valențe creatoare dar și a metodelor cu valențe activizatoare. Experiența a fost constructivă și interesantă datorită faptului că domnul director este metodit, având și studii în psihologie.

Participant-Pr. Prof. Ioan – Florin Vamanu, parohia Frumușica protopopiatul Hârlău: „Personal văd această activitate a Biroului de Catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor ca pe un curs de perfecționare continuă în cadrul căruia participanților le sunt puse la îndemână noutățile cu privire la realizarea unei cateheze reușite, cu privire la conținutul catehezei precum și la modul de prezentare al acesteia în fața credincioșilor.

Activitatea de astăzi a avut mai multe momente cheie. Discuțiile despre asemănările și deosebirile dintre cateheză și momentul catehetic, dintre cateheză și predică și dintre cateheză și omilie mi-au atras atenția asupra planului  catehezei care face diferența dintre cateheză și celelalte forme de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu și care cuprinde pregătirea perceptivă, anunțarea temei, tratarea, recapitularea, asocierea, generalizarea, aplicarea, precum și asupra izvoarelor supreme ale catehezei care sunt: Sfânta Scriptură și Scrierile Sfinților Părinți.

Provocarea din partea părintelui inspector, Bogdan Racu de a adresa o invitație la proxima  cateheză în care să menționăm motivul pentru care am ales tema catehezei și ce ne dorim să fie capabili credincioșii să facă în urma catehezei, m-a făcut să înțeleg  cât de importat este pentru preotul- -catehet să-și cunoască comunitatea și nevoile duhovnicești ale acesteia. De aici alegerea responsabilă a temelor catehezei, din partea catehetului, iar din partea credincioșilor atractivitate, participare, cunoaștere, implicare.

De asemenea  prezentarea metodelor clasice și moderne care pot fi folosite în catehizare făcută de domnul profesor Adrian Tomulesei, au amplificat dorința ca pe viitor, folosind aceste metode în expunerea catehezelor, să fac activitatea mai dinamică, mai atractivă, iar învățătura de credință mai accesibilă tuturor categoriilor de vârstă.

Mulțumiri organizatorilor care prin astfel de activități ne ajută să împlinim porunca Mântuitorului Hristos: „Mergând învățați toate neamurile...” (Mt. 28,18-19).

Participant- Pr. Petrică Tărăboi, parohia Lespezi protopopiatul Pașcani:„ Luni 6 Iunie 2021 am avut bucuria de a participa la Cursurile de formare catehetică, desfășurate la Parohia ,,Sf. Nicolae” din Hârlău. Organizator al acestui curs a fost Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iasilor, având ca moderatori pe Părintele Inspector Bogdan Racu, Părintele Marius Tabarcea, Părintele Ionuț Ungureanu și pe Domnul Director Adrian Tomulesei al Școlii generale „Petru Rares” din Hârlău.

A fost o experiența plăcută și foarte utilă, în care am împărtășit cu ceilalți părinți  idei practice, opinii și experiențe de aplicat în viața parohiei. Tema principala a acestui curs a fost de a descoperi împreună cu ceilalți participanți etapele unei cateheze și rolul acesteia. Personal am găsit răspunsuri la multe din întrebările pe care le-am acumulat de-a lungul timpului și mi-am fixat noi modalități de organizare a viitoarelor cateheze și cuvântări catehetice. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Acest training, a ieșit în întâmpinarea preoților, dornici pentru o formare continuă, făcând parte din activitățile formative ale Arhiepiscopiei Iașilor, asigurând suportul informativ și material pentru realizarea, evaluarea activității catehetice la nivelul parohiei, în vederea continuării slujirii învățătorești în Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Fiecare participant a primit ca dar al Înaltpreasfințitului părinte mitropolit Teofan volumul „Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăție!”, Editura Doxologia, 2019, un ghid pentru preoți privitor la cum trebuie proiectată, alcătuită, susținută și evaluate o cateheză, parte a unui plan de catehizare pe care fiecare parohie ar trebui să-l aibă alcătuit pentru o perioadă cel puțin pe termen scurt și mediu.

(Pr. Ungureanu Ionuț)

Citește despre: