Activitate cultural-religioasă la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Iași

Educaţie

Activitate cultural-religioasă la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Iași

Prima săptămână din Postul Nașterii Domnului a adunat o parte dintre elevii claselor a VIII-a B și a VIII-a C din cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Iași în jurul unei „mese rotunde”. Aceștia au participat, alături de părinți și de cadrele didactice, la activitatea intitulată „Convorbiri în alb și negru Masă rotundă de Ziua Filosofiei”.

Evenimentul a reprezentat un bun pretext pentru redescoperirea privilegiilor umaniste ca: nevoia de valori culturale, nevoie de interogație, de opinie și cunoaștere, dezbatere și repere pentru formarea identității spirituale și religioase a tinerilor, a conștiinței religioase creștine și a conștiinței de sine.

Întâlnirea, coordonată de către prof. Alina Fîntînaru, i-a avut în mijlocul ei pe profesorii de Religie Ortodoxă Vladimir Cârlan, cadru didactic al Școlii Gimnaziale „Ionel Teodoreanu” și drd. al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, respectiv pe Alin Fârtăeș, cadru didactic al Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Iași, dar și pe directorul instituției de învățământ, prof. Nicoleta Crețu, și prof. Veronica Prodan, director adjunct.

În cadrul activității, ambii profesori de Religie au susținut câte o prelegere în fața auditoriului format din elevi și părinții acestora. Cei doi profesori au abordat teme esențiale ale religiei creștine: „Dumnezeu – Izvorul Vieții”, „Despre viață și moarte – între rațiune și credință”, „Dialogul dintre religie (teologie) și filosofie”, „Moartea. Un lucru firesc sau un „accident” în creație?”, „Învierea – ținta finală a creștinului” ș.a. Elevii s-au arătat interesați de tematica propusă spre dezbatere și au intervenit cu întrebări, încercând să-și lămurească frământările interioare specifice adolescenței.

În ultima parte a întâlnirii, prof. Alina Fîntînaru a subliniat importanța temelor abordate anterior și modul cum acestea sunt transpuse alături de alte teme precum dragostea, libertatea etc., în diferite opere atât din literatura română, cât și din literatura universală.    

Ziua mondială a filosofiei (World philosophy day) este marcată în fiecare a treia joi din noiembrie, anul acesta fiind data de 17 noiembrie. (prof. Alin-Dragoș Fârtăeș, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Iași)

Citește despre: