Activități în cadrul Concursului Național Catehetic, la Parohia Ezăreni
În perioada 8 - 22 martie 2024 în Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”, Ezăreni, din Protopopiatul Iași 3, a avut loc proiectul catehetic „Hristos, Cuvântul Care vindecă bolnavii fără șanse de supraviețuire”, proiect susținut în cadrul Concursului Național Catehetic 2024, cu prilejul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți din cadrul Patriarhiei Române.
În cadrul proiectului s-au desfășurat 3 cateheze în biserica parohială, susținute de către părintele paroh Mihai Andi Iordăchescu, urmate de câte o activitate aplicativă, astfel încât tinerii participanți să poată înțelege și mărturisi apoi rolul esențial al credinței, rugăciunii și al puterii Sfintelor Taine pentru vindecarea trupească, nu doar sufletească, a celor grav bolnavi. Toate cele 3 cateheze au avut loc în 3 zile de vineri, consecutive cronologic (respectiv, 8, 15 și 22 martie), și au fost prezentate după săvârșirea în biserică a Tainei Sfântului Maslu. Toate catehezele au conținut prezentări în Power Point și vizionări de reportaje sau filmulețe referitoare la temă.
Cateheza „Sfinții Tămăduitori - salvatorii bolnavilor fără șanse de supraviețuire” a fost urmată de citirea acatistului Sfântului Efrem cel Nou de către părintele paroh împreună cu membrii grupului catehetic și au fost înălțate rugăciuni pentru cei grav bolnavi pomeniți la biserică.
Cateheza Hristos, Cuvântul Care vindecă bolnavii fără șanse de supraviețuire a fost urmată de o discuție aplicativă în care Andreea Iordăchescu, studentă la Medicină și fost pacient aflat în comă de gradul 4 timp de 23 de zile, fără șanse de supraviețuire din partea medicilor, le-a povestit tinerilor cele mai importante momente din perioada spitalizării și a recuperării neuro-motorii și le-a vorbit despre importanța credinței în Hristos, a rugăciunii colective și a Tainelor Sfântului Maslu și a Sfintei Euharistii, în cazul ei. Andreea le-a răspuns tinerilor la întrebări legate de toate etapele revenirii ei.
Cateheza „Samarineanul milostiv – modelul cadrelor medicale care luptă pentru salvarea vieții celui grav bolnav” a fost urmată de o discuție aplicativă în care Monica Codreanu, medic primar ATI la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, care a ajutat echipa medicală de ATI ce a îngrijit-o pe Andreea, le-a vorbit cursanților despre cazul ei și despre alte cazuri medicale grave salvate prin conlucrarea între medici, familia bolnavului și Biserică. Ea le-a explicat tinerilor și ce înseamnă o secție de ATI și în ce constă munca personalului medical de acolo, le-a arătat fotografii și le-a răspuns la întrebări.
Grupul catehetic a fost alcătuit din 12 tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, dar la cateheze a participat și un număr mare de credincioși. Proiectul catehetic a urmărit să-și găsească ecou în sufletele participanților, astfel încât ei să devină mădulare vii ale Trupului Bisericii și să mărturisească în familiile lor și în societate învățăturile primite la cele 3 întâlniri catehetice. Ei vor putea transmite mesajul despre cât sunt de importante în lupta cu boala puterea credinței în Hristos, rugăciunea colectivă pentru cei bolnavi, Sfintele Taine și mijlocirea și ajutorul Sfinților Tămăduitori. Tinerii au aflat și vor mărturisi că în Sfânta Biserică există metode terapeutice practice prin care societatea românească poate fi ajutată să se vindece nu doar moral sau spiritual, ci și fizic sau trupește. Cazul medical al Andreei Iordăchescu este o mărturie a faptului că în Biserică există medicamente reale prin care Dumnezeu vindecă și pe omul bolnav trupește, nu doar pe cel bolnav sufletește. Taina Sfântului Maslu și Taina Sfintei Euharistii, Sfânta Liturghie, rugăciunea colectivă, postul colectiv și ajutorul Sfinților Tămăduitori sunt brațele prin care Hristos, Cuvântul, vindecă în mod real și readuce la viață. Puterea tămăduitoare a Mântuitorului Iisus Hristos, în situații limită, mai ales, ca cea a Andreei, este exprimată în cuvintele: „Eu sunt Învierea și Viața. Cel care crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.” (Ioan 11, 25). Tinerii cursanți au învățat că aceste cuvinte ale Domnului nu au doar un sens simbolic, legat de realitatea vieții veșnice, ci și un sens practic, legat de viața pământească și temporală de aici.