Activități organizate de Protoieria Fălticeni la sfârșit de an școlar

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Activități organizate de Protoieria Fălticeni la sfârșit de an școlar

    • Activități organizate de Protoieria Fălticeni la sfârșit de an școlar
      Activități organizate de Protoieria Fălticeni la sfârșit de an școlar

      Activități organizate de Protoieria Fălticeni la sfârșit de an școlar

Activitatea organizată în cadrul Protopopiatului Fălticeni a fost la Centrul cultural-catehetic „Sfântul Nicolae” ce aparține de Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni. Acțiunea s-a intitulat „Pe-un picior de plai” și a constat într-un atelier de desen dedicat  „Anului omagial al satului românesc” în Patriarhia Română. Programul, propusă de părintele protopop Adrian Dulgheriu, s-a desfășurat în cadrul unui parteneriat realizat între protoierie și Școala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Elevii coordonați de către învățătoarea Sabina Dulgheriu au avut ocazia să demostreze talentul grafic și competența artistică a desenului în promovarea valorilor populare românești. Aceștia au reprezentat cromatic liniile și modele de pe vasele de lut tradiționale, au desenat porți și arhitecturi rurale românești dar și cusăturile de pe costumele populare. Atelierul a fost coordonat de către părintele profesor Bogdan-Constantin Feștilă, profesor de limba și literatura română.

Acțiunea a debutat cu o prezentare a elementelor grafice, a simbolurilor și reprezentărilor din universul tradițiilor românești, identificate în obiectele meșteșugărești, dar și în construcții, în biserici și în iconografie. Pe parcursul atelierului, elevii au putut audia cântece tradiționale românești, hora, doina și bocetul. La finalul activității, participanții au primit diplome și dulciuri, precum și promisiunea că vor avea ocazia să revină ca invitați la activități asemăntătoare.

Recompensă pentru elevii olimpici la disciplina de religie

Colaborarea dintre Școală și Biserică ne arată faptul că ele sunt instituții aflate în strânsă legătură pentru formarea noastră, trasmițându-ne calități și valori creștine. Printre cele mai îndrăgite activități educative se numără excursiile, vizitele și parteneriatele. Acestea întregesc activitatea educativă a școlii, oferindu-le posibilitatea elevilor să înțeleagă lumea în care trăiesc, stimulează copiii în aprofundarea valorilor religioase, îi ajută să cunoască îndatoririle pe care le au față de ei înșiși, față de ceilalți oameni și față de tot ce-i înconjoară pentru a deveni buni creștini.                 

În ziua de 15 iunie 2019, s-a desfășurat cea de-a doua activitate propusă, excursia „Pe cărările credinței”, călătorie ce a avut itinerarul Fălticeni – Târgu  Neamţ - Mănăstirea Neamţ - Mănăstirea Sihăstria - Mănăstirea Secu - Schitul Sihla - Mănăstirea Văratic - Mănăstirea Agapia. La inițiativa și cu sprijinul părintelui protopop Dulgheru Adrian, excursia a fost propusă pentru a recompensa un număr de 26 de elevi din zona Fălticeni care s-au evidențiat cu rezultate deosebite la olimpiada de religie, atât la faza națională cât și la faza județeană, elevii fiind însoțiti de cadre didactice din cadrul disciplinei de relige.

Această activitate a fost posibilă prin implicarea celor două instituții, Biserica și Școala, pe baza încheierii unui protocol de colaborare, în cadrul proiectului „Alergând spre Biserică”, program ce s-a bucurat de o reușită deosebită, având un ecou deosebit în rândul elevilor participanți, astfel încât din întâlnirea copiilor doritori de performanță și a dăruirii unor dascăli, reușita lor s-a regăsit uniți sub același ideal – bucuria de a fi creștin.           

Pe oriunde au mers, elevii au fost primiți cu brațele deschise, au ascultat mici istorisiri și povestioare, au aflat date despre personalitățile importante ale locurilor vizitate, despre realizările lor, obținând numeroase informații despre exponatele aflate în muzeele din incinta mănăstirilor. De asemenea, aceștia s-au închinat, au spus rugăciuni și i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toată binecuvântarea.    

Pentru acești elevi, credința în reușită este un răspuns la întâlnirea providențială dintre ambiția unui dascăl combinată cu dorința de autodepășire, împletită cu efortul unor copii doritori de performanță și încununată de implicarea Bisericii în creșterea unei generații. 

Citește despre: