Activităţi pentru tineret în cadrul Protoieriei Fălticeni
La iniţiativa Protoieriei Fălticeni de a organiza pe parcursul vacanţei şcolare diferite activităţi pentru tineret, Școala Gimnazială „Vasile Tomegea”- Boroaia, în parteneriat cu Parohia „Buna-Vestire”- Bărăști, au organizat în perioada 15-19 august a.c. proiectul de activitate extrașcolară „Școala de vară «Peripeții de vacanță»”, Ediția I. Partener la această activitate a fost Protoieria Fălticeni, reprezentată de către părintele protoiereu Adrian Dulgheriu.
Pentru o parte dintre copiii din mediul rural devine o obişnuinţă ca în vacanţa de vară să petreacă timpul dezorganizat, între televizor, calculator şi jocul cu mingea. Aceşti copii provin din diverse familii, unele fără resursele materiale necesare pentru a oferi copiilor posibilitatea de a participa la tabere sau la alte tipuri de activităţi pe perioada vacanţei. De aceea, am propus părinţilor ca cel puţin o mică parte din vacanţa de vară a copiilor să fie dedicată educaţiei. Aceştia au fost de acord ca ai lor copii să îşi petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut, dar şi util în acelaşi timp. Astfel, Școala și Biserica au desfăşurat pentru copii activități educative şi recreative, care să îi ajute pe cei mici în dezvoltarea și formarea lor în spiritul valorilor moral- creștine.
Prima zi a proiectului a debutat cu activitatea,,Pe aripi de cântec”, care a avut ca scop atât punerea în valoare a tinerelor talente, cât și descoperirea în rândul participanților a persoanelor cu aptitudini muzicale. În cea de-a doua și a treia zi, pașii noștri s-au îndreptat către zona Maramureșului. Micii pelerini s-au închinat la Mănăstirea Bârsana, au cercetat fiecare colțișor din mănăstire și s-au bucurat nespus de acestă oază de încărcătură duhovnicească, precum și de frumusețea și mirificul acestor zone.Cimitirul vesel de la Săpânța i-au condus pe participanți într-o lume în care tradiția constituie un reper în formarea și dezvoltarea tinerei generații. Valea Vieșului, telescaunul ca mijloc de transport, Cascada Cailor au oferit ochilor adevărate minuni ale naturii, care au arătat că aceasta ocrotește și desfată, cu condiția ca să-și dobândească respectul și considerația pe care le merită. În ziua a patra, activitatea a debutat într-o locație cu o încărcătură emoțională deosebită, anume locașul Bisericii, ,Buna-Vestire” din satul Bărăști, comuna Boroaia.Copiii, însoțiți de cadrele didactice, au pătruns cu sfială în sfântul locaș, unde au fost întâmpinați cu căldură de preotul paroh Ionel Meleștean ,care a oferit informații cu privire la istoricul acestei minunate ctitorii. Cuvintele lui blânde au oferit tuturor momente de adâncă emoție,iar sufletele au fost inundate de lumina credinței. La ieșirea din sfânta biserică și având în mână câte o lumânare, elevii s-au îndreptat către cimitirul din curte, unde au aprins micile flăcărui la mormintele celor dragi trecuţi în neființă, dar și la mormintele celor uitați sau părăsiți. În ziua a cincea, înarmați cu bună dispoziție și pregătiți pentru distracție, elevii s-au deplasat în satul Bărăști, pe malul râului Moldova. Exuberanți și plini de energie, cu toţii au pătruns în lumea minunată a jocurilor copilăriei, care reprezintă hrană pentru minte și suflet. După atâta mișcare și veselie, participanții au fost invitați la picnic și la un foc de tabără. Activitățile desfășurate în programul școlii de vară au reprezentat un mod original și plăcut de a petrece vacanța, de a cunoaște oameni deosebiți și locuri minunate,de distracție împreună cu prietenii, toate acestea constituind un mare câștig în educarea tinerilor.
Toate activitățile s-au desfăşurat cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, reprezentat de prof. Gheorghe Lazăr, a Școalii Gimnaziale „Vasile Tomegea” - Boroaia, a Inspectoratul școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, a profesoarei Tatiana Vântur, a Primăriei Comunei Boroaia, a Parohiei „Buna-Vestire” – Bărăşti și a Protoieriei Fălticeni. (Prof. Moroşan Lucia, Prof. Meleștean Georgeta)