Biserica Ortodoxă Bulgară se apropie de sfârșitul schismei

29 Mai 2010 02:12 Știri

Conform Sofia News Agency, disidenții din Biserica Ortodoxă Bulgară au cerut iertare Patriarhului Maxim.

Conform Sofia News Agency, disidenții din Biserica Ortodoxă Bulgară au cerut iertare Patriarhului Maxim.

În știrea preluată de pe canalul PRO.BG, Sfântul Sinod, Direcția pentru Culte, și ministrul responsabil de relațiile cu bulgarii din străinătate, Bojidar Dimitrov, au fost notificați de către capii Sinodului Alternativ cu privire la decizia de reunificare cu Biserica Ortodoxă Bulgară.

Semnatarii acestei inițiative a Sinodului Alternativ din Bulgaria sunt ierarhii de vârf, Mitropolitul Inokenti, Episcopul Ioan de la Mănăstirea Rozhen și preotul Nikolai Nikolov.

Frământările din Biserica Ortodoxă Bulgară merg mult în deceniile trecute comuniste, ajungând ca în anii 2000 criza să ducă la desprinderea unei  formațiuni dizidente ce s-a constituit în așa numitul Sinod Alternativ.

În 2002, Sinodul Patriarhului Maxim fusese recunoscut ca unica Biserică Ortodoxă din această țară, iar celălalt sinod, drept "asociație religioasă".
Conflictul din Biserica Bulgară s-a adâncit, în soluționarea litigiilor ajungându-se la Strasbourg. La sfârșitul lunii ianuarie 2009, Curtea de la Strasbourg a decis că Bulgaria a încălcat dreptul la libertate religioasă și că guvernul bulgar a intervenit incorect în numirea Patriarhului Maxim ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Între 11 si 12 martie 2009, la solicitarea Patriarhului Maxim, a avut loc o întrunire cu reprezentanții Bisericilor Ortodoxe autocefale, în legătură cu persoanele care s-au rupt de unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare. Cu acel prilej, participanții la întâlnire au stabilit că unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare și canonicitatea Sfântului Sinod al Sanctității Sale Patriarhul Maxim sunt dincolo de orice îndoială. (Cristina Sturzu)

Copyright: Doxologia

foto: BGNES

Citește alte articole despre: Biserica Bulgară

Ultimele din categorie