Un grup de batrâni de la Căminul “Sfânta Parascheva” au devenit "pelerinii Unirii"

20 Ianuarie 2011 18:50 Știri

Un grup de vârstnici de la Căminul de Pensionari “Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Copou au marcat astăzi printr-un pelerinaj 152 de ani de la la Marea Unire de la 1859. La Biserica “Pogorârea Sfântului Duh“ - Bucium s-a oficiat o slujbă de Parastas.

Clubul Sportiv - Cenacul “Castanul Unirii“ în colaborare cu parohia “Pogorârea Sfântului Duh“ – Bucium, Protopopiatul Iași 2 a organizat astăzi o acțiune intitulată “Pelerinii Unirii“. Excursia culturală a fost organizată pe traseul Mănăstirea Vlădiceni - Mănăstirea Cetățuia - Mănăstirea Hlincea - Mănăstirea Bârnova - Crucea din localitatea Păun - Mănăstirea Bucium - Biserica “Pogorârea Sfântului Duh“ din Bucium, pentru un grup de vârstnici de la Căminul de Pensionari “Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Copou. La Biserica “Pogorârea Sfântului Duh“ s-a oficiat o slujbă de Parastas pentru făptuitorii Unirii de la 1859. Bătrânii de la Căminul din Copou au ținut steaguri în mâini în timpul slujbei Parastasului, săvârșit de pr. paroh Dumitru Carp și părintele Constantin Ipatov, preot misionar de caritate la Căminul “Sfânta Parascheva“ din cartierul ieșean Copou.

“Fiecare colțișor din Bucium ne aduce aminte de istoria și cultura neamului nostru“

Părintele paroh Dumitru Carp a amintit în cuvântul de la final faptul că în cimitirul parohiei “Pogorârea Sfântului Duh“ – Bucium au fost înmormântați peste 150 de eroi care au luptat pentru apărarea țării, în cinstea cărora a fost ridicat un monument. În același timp, părintele paroh a vorbit și despre istoria Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh“. “Să nu uităm că suntem creștini, să nu uităm să ne iubim neamul, să nu uităm că Buciumul este o vatră de cultură și de civilizație care ne aduce aminte de Plopii fără soț, de Mihai Eminescu, de Teodor Paladi. Să nu uităm ca până acum câțiva ani în parohia noastră a trăit doamna Micle, o nepoată de-a Vernonicăi Micle. Să nu uităm că fiecare colțișor din Bucium ne aduce aminte de istoria și cultura neamului nostru“, a spus pr. paroh Dumitru Carp. În casa socială a parohiei “Pogorârea Sfântului Duh“ – Bucium profesori sau istorici au susținut alocuțiuni prin care au evocat momentul de la 24 ianuarie 1859. “Acțiunea de astăzi este organizată în cadrul mai multor manifestări ale Cenacului “Castanul Unirii“. La inițiativa și sub îndrumarea prof. univ. Leocov Mandache, președintele cenaclului, a reînviat, prin înființarea asociației, spiritul de comuniune cu oamenii, cu natura și cu pământul țării noastre pe care strămoșii noștri l-au sfințit prin jertfe. Bătrânii de la Căminul <<Sfânta Parascheva>> din Copou sunt și membri ai cenaclului și de aceea au participat la acest pelerinaj“, a declarat Valentin Pânzaru, membru al Cenacului “Castanul Unirii“. (Constantin Ciofu)

Citește alte articole despre: pelerinaj, parastas, Bucium

Ultimele din categorie