Vizită pastorală în Parohia Pârscovul de Sus

10 Decembrie 2013 14:30 Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

În duminica a 27-a după Rusalii, când se face amintire de tămăduirea femeii gârbove, credincioşii din Parohia buzoiană Pârscovul de Sus l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica închinată „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.

La final, s-a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş.

„Ne aflăm în perioada Postului Naşterii Mântuitorului Hristos şi în duminicile precedente aţi auzit diferite pilde sau evenimentul întâlnirii dintre Mântuitorul şi un tânăr bogat. De fiecare dată vi s-a vorbit despre bogăţie şi bogaţi, apoi despre un samarinean milostiv, iar acum despre această femeie gârbovă, care a fost tămăduită în zi de sâmbătă. De ce? Pentru că, aflându-ne în perioada Postului Crăciunului, Biserica ne îndeamnă să ne pregătim duhovniceşte, prin rugăciune mai intensă, săvârşită acasă – rugăciunea particulară – dar mai ales în biserică, împreună – rugăciunea în comuniune – prin participarea la Sfânta Liturghie. Totodată, Biserica ne îndeamnă să săvârşim binele, să facem fapte de milostenie, fiecare după putinţa lui,  şi să ne luptăm cu noi înşine, să nu lăsăm ca inima şi sufletul nostru să se lege prea mult de lucrurile trecătoare”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. 

Preotul paroh, Enache Necula, a împlinit în ziua de 6 decembrie 42 de ani de slujire preoţească.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a vizitat şi pe cei 16 bătrâni din aşezământul social care funcţionează în parohie, oferindu-le iconiţe şi pachete cu alimente.

Ctitorie a episcopului Chesarie al Buzăului, actualul lăcaş de cult a fost ridicat în anul 1845 pe locul unei mai vechi biserici cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Biserica este monument istoric, iar catapeteasma se păstrează ca bun de patrimoniu.

În Parohia Pârscovul de Sus se află casa memorială a scriitorului Vasile Voiculescu, locul unde acesta s-a născut şi a copilărit.

(Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro)

Ultimele din categorie