Frumosul opaiţ de la Tomis

Arhiepiscopia Iaşilor

Frumosul opaiţ de la Tomis

    • Frumosul opaiţ de la Tomis
      Opaiţ descoperit la Tomis, aflat în colecţia Muzeului de Istorie a României

      Opaiţ descoperit la Tomis, aflat în colecţia Muzeului de Istorie a României

Una dintre cele mai frumoase piese din cadrul expoziţiei „Arta pelerinajului. Obiecte din spaţiul est şi sud-est carpatic în secolele IV-XVI“, deschisă la Muzeul Unirii până mâine, 12 noiembrie, este un opaiţ descoperit la Tomis, înfăţişându-l pe Iisus Hristos rugător şi având marcată inscripţia „Meam Pacem Do Vobis - Pacea Mea o dau vouă“.

Una dintre cele mai frumoase piese din cadrul expoziţiei „Arta pelerinajului. Obiecte din spaţiul est şi sud-est carpatic în secolele IV-XVI“, deschisă la Muzeul Unirii până mâine, 12 noiembrie, este un opaiţ descoperit la Tomis, înfăţişându-l pe Iisus Hristos rugător şi având marcată inscripţia „Meam Pacem Do Vobis - Pacea Mea o dau vouă“. De asemenea, în chenarul opaiţului sunt redaţi cei 12 apostoli. „Opaiţul sau lampa se numără printre piesele cel mai des găsite pe teritoriul Dobrogei romane. Confecţionat cel mai adesea din ceramică, acesta se compunea dintr-un mic rezervor destinat să conţină ulei de origine vegetală. Partea superioară a rezervorului poartă numele de discus (disc). În cazul opaiţelor creştine, de cele mai multe ori acestea erau decorate cu motive cruciforme, compoziţii religioase, însoţite de elemente vegetale (vrejul de viţă-de-vie, iederă). Discul era prevăzut cu două orificii. Orificiul central era folosit pentru umplere, iar prin celălalt orificiu se introducea fitilul pentru ardere“, susţine curatorul expoziţiei, muzeograful Ioan Iaţcu.

În cadrul aceleiaşi expoziţii mai pot fi admirate alte două opaiţe extrem de valoroase, unul descoperit la Mahmudia şi aflat în colecţia Muzeului de Istorie şi Arheologie din Tulcea, iar celălalt descoperit la Ploieşti, de provenienţă palestiniană, provenind din depozitul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova.