Hirotonie întru preot şi 3 hirotesii, oficiate de IPS Părinte Mitropolit Teofan

24 Decembrie 2013 19:06 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor
 

În Duminica dinaintea Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Mahramă“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Iaşi. În cadrul slujbei arhiereşti, a avut loc o hirotonie de preot şi 3 hirotesii: una întru duhovnic, una întru iconom stavrofor şi una întru treapta de iconom.

Momente istorice la Biserica „Sfânta Mahramă“ şi Sfinţii „Martiri Brâncoveni“ din Iaşi, lăcaş de cult construit după anul 1989, unde, pentru prima data, un arhiereu a slujit Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor ce l-a înconjurat pe IPS Mitropolit Teofan la slujba Sfintei Liturghii, alături de cei doi preoţi ai parohiei ieşene, pr. Neculai Dorneanu şi pr. Gheorghe Mihăilă, au mai făcut parte arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Vilie Doroşincă, protopopul Protoieriei Iaşi 2, pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi câţiva preoţi din împrejurimi.

Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii arhiereşti de dezlegare, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi.

După citirea pericopei evanghelice a fost rostit cuvântul de învăţătură, în care IPS Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre modul în care ar trebui întâmpinat marele praznic al Naşterii Domnului: „Să avem curajul, determinarea, voinţa, dar şi smerenia ca în aceste două zile rămase până la marele praznic al Naşterii Domnului, meditând la taina petrecută în Betleem şi la taina propriei noastre vieţi, să înţelegem că bogaţi fiind ca magii sau săraci precum păstorii, dacă dorim să avem sufletul plin de lumină, de rost în viaţă, de bucurie duhovnicească, se cuvine să ne îmbrăcăm în haina pelerinului care-L caută pe Hristos şi îi aduce Lui cântare sfântă precum păstorii, sau dar de smirnă, aur şi tămâie precum magii. Făcând acestea, îngerii Cerului vor găsi loc în sufletul nostru, care să fie pregătit pentru a-L întâlni cum se cuvine pe Domnul Hristos. Să nu uităm aici că Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie nu este nimic altceva decât un drum spre Betleem“.

Aproape 200 de credincioşi au primit Sfânta Taină a Împărtăşaniei din mâna Înaltpreasfinţitului Teofan, iar în cadrul slujbei arhiereşti, tânărul diacon Cristian Ivan a fost hirotonit preot de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pe seama parohiei „Sfântul Dumitru“ Misai din Iaşi. De asemenea, preotul Ionuţ Bogdan Balmuş, parohul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Secăreşti, comuna Cucuteni, a primit hirotonia întru duhovnic.

La finaul slujbei arhiereşti, după alocuţiunile părintelui protopop Vilie Doroşincă şi ale părintelui paroh Neculai Dorneanu, IPS Teofan a mai oficiat două hirotesii: pr. Necuai Dorneanu a fost ridicat întru treapta de iconom stavrofor, primind bederniţă, brâu şi cruce, iar pr. Gheorghe Mihăilă a fost ridicat întru treapta de iconom, primind bederniţă şi brâu.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu cântarea colindei „O, ce veste minunată!“ de către toţi cei prezenţi, după care, în curtea lăcaşului de cult, a avut loc slujba de sfinţire a unei cruci, urmată de o slujbă de pomenire pentru cei căzuţi în Revoluţia din decembrie 1989.

De la același autor

Ultimele din categorie