IPS Mitropolit Teofan a oficiat slujba Botezului pentru cel de-al patrulea copil al parohului din Frenciugi

10 Februarie 2014 19:53 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Ecaterina, Ștefan, Maria și Vasile. Acestea sunt numele celor patru copii ai tânărului părinte Ionuț Alexandru Figher de la parohia „Sfânta Treime” din Frenciugi - o localitate mică, aflată la granița județelor Iași și Vaslui. Cel mai mic dintre copiii părintelui, pruncul Vasile, a adus bucurie atât familiei sale, cât și comunității din care face parte: a primit Taina Botezului duminică de la însuși Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, în noua biserică cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Botezul a fost precedat de Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de IPS Teofan alături de un sobor numeros de preoți și diaconi.

Era în luna mai a anului 2010, când Ionuț Alexandru Figher, absolvent al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, după promovarea examenului de capacitate preoțească al Arhiepiscopiei Iașilor, era hirotonit preot pentru comunitatea din Frenciugi - județul Iași. Prima  Liturghie a săvârșit-o în parohia în care a fost numit chiar de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena- hramul noii biserici, sfinți ocrotitori cărora le-a cerut ajutorul pentru a-și împlini misiunea la care era chemat: să aducă speranță, bucurie și încredere în Dumnezeu într-o comunitate mică, cu multe lipsuri financiare. Deși începutul n-a fost unul deloc ușor, încet-încet au început să se vadă rezultatele muncii părintelui: noua biserică  „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a prins formă și contur, fiind tencuită pe dinăuntru și pe dinafară, și pavată pe interior cu marmură, în curtea interioară a bisericii s-au plantat copaci și plante ornamentale și s-au turnat trotuare, s-a pus piatră în parcarea din faţa bisericii, au fost montate vitralii în lăcașul de cult, s-a construit o troiță din marmură și mozaic, iar vechea biserică-monument a fost întreținută și renovată, creându-se în interiorul ei chiar și un muzeu.

Pe partea pastoral-misionară, părintele a alcătuit la casa parohială o bibliotecă parohială, a organizat concerte și spectacole pentru copiii din parohie, a inițiat activităţi filantropice, a tipărit pliante, foi cu conţinut duhovnicesc și revistă parohială pentru enoriași, a organizat împreună cu cadrele didactice un cor de copii, a proiectat în biserică filme şi interviuri cu părinţi duhovniceşti. Toate acestea alături de un program liturgic bogat.

În ceea ce privește familia personală, părintele Ionuț Alexandru Figher, alături de preoteasa Ionela, deși nu aveau o situație materială tocmai bună, s-au lăsat în voia Domnului și au dat naștere la patru copii: Ecaterina, Ștefan, Maria și Vasile, devenind în acest fel un model pentru enoriași. La numai 29 de ani, părintele Ionuț Alexandru a reușit să facă cât alții într-o viață...

„Cel care vrea să împlinească în viața lui calea lui Dumnezeu trebuie să știe că aceasta este bătătorită cu smerenie”

E duminică, 9 februarie 2014. IPS Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, slujește Sfânta Liturghie în noua biserică a parohiei „Sfânta Treime”-Frenciugi. Biserica este arhiplină, la slujba arhierească participând  preoți și credincioși din localitățile învecinate. În cuvântul adresat celor prezenţi după rostirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Teofan îndeamnă la o viaţă caracterizată prin pocăinţă şi smerenie:„Să-i mulțumim lui Dumnezeu că în Scriptură ne-a oferit înțelepciunea spre mântuire. Omul care participă la Dumnezeiasca Liturghie și ascultă cuvântul Evangheliei, trebuie să se întoarcă la casa sa precum vameșul cel păcătos, adică cu gândul la păcatele pe care le-a săvârșit, cerând iertare lui Dumnezeu pentru ele, recunoscându-le în inima lui și la Taina Spovedaniei. Cel care vrea să împlinească în viața lui calea lui Dumnezeu trebuie să știe că aceasta este bătătorită cu smerenie. Chiar dacă cine păcătuiește, de va avea smerenie, Dumnezeu va face astfel ca într-o bună zi, acel om să înceteze să mai facă fapte rele. Însă pentru ca omul să se bucure în această lume și să fie plin de bucurie în Împărăția Cerurilor, trebuie să săvârșească faptele cele bineplăcute Domnului, pe care să le dubleze cu virtutea smereniei”.

La finalul Sfintei Liturghii, după cuvântul părintelui Mihail Roșu, protopopul Protoieriei Iași 3, urmează cuvântul părintelui paroh Ionuț Alexandru Figher, care mărturisește cum îndrăzneala cea bună i-a folosit în activitatea pastoral-misionară, cât și în cea familială:„Biserica în care ne aflăm s-a făcut cu multă jertfă, cu multă trudă și mult sacrificiu. Aș vrea doar să amintesc un episod de anul trecut, de la restaurarea catapetesmei bisericii vechi, când trebuia să pregătim 5000 de lei, bani pe care nu-i aveam. Era sâmbătă seara, iar luni începea lucrarea și aveam nevoie de acei bani. Nu mică mi-a fost mirarea, când, duminică seară, am primit un telefon de la cineva care a donat toții banii necesari. Vă spun acestea pentru a vedea cum lucrează Dumnezeu. De multe ori am început lucrări, chiar dacă nu aveam cele necesare, iar Dumnezeu a trimis pe parcurs, pentru îndrăzneala noastră cea bună, dublată de sinceritate. La fel m-am comportat și în viața de familie, unde Dumnezeu tot timpul ne-a purtat de grijă”.

Slujba Sfintei Liturghii arhierești a fost urmată de slujba Botezului pentru pruncul Vasile Figher, oficiată tot în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în prezența preoților slujitori, a credincioșilor și a oficialităților locale.  Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan în parohia Frenciugi s-a încheiat cu o agapă și cu mini-recitaluri  de cântece patriotice, intonate de mai multe  grupuri  de copii.

Mai amintim că în cadrul slujbei arhierești săvârșită duminica trecută în parohia „Sfânta Treime” din Frenciugi, preotul Vladislav Nedelcu de la Capela cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“a Liceului Pedagogic din Iaşi, a fost hirotesit duhovnic de IPS Mitropolit Teofan, iar pr. Ionuț Alexandru Figher a primit rangul de sachelar.

De la același autor

Ultimele din categorie