A luat fiinţă APOR - filiala Iaşi: „Religia este inima unei culturi“

24 Februarie 2015 00:08 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie a fost constituită ieri şi la nivelul judeţului Iaşi. Formată din părinţi de diverse profesii şi categorii sociale, asociaţia îşi propune să sprijine predarea orei de religie în şcoală. Pentru aceasta vor fi organizate mai multe întruniri, astfel încât valorile religioase să fie promovate atât în rândul elevilor, cât şi în cel al părinţilor.

Aproximativ 300 de părinţi din Iaşi, care susţin ora de religie, s-au adunat duminică după-amiază la Colegiul „Sfântul Nicolae“. Aceştia au înfiinţat Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) - filiala Iaşi, pentru care au ales ca preşedinte pe Puiu Ioniţă, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi,  mai mulţi vicepreşedinţi - Corneliu Popa (fizician), Silvia Săcăleanu (profesor), Oana Maria Danciu (agent de poliţie), Elena Velicu (jurist), Ionela Prundeanu (medic veterinar) şi Otilia Istrate (jurist), doi secretari - Ovidiu Olenici (informatician) şi Daniela Lupiş (profesor), precum şi un cenzor - Gabriela Balotă (economist). La eveniment au fost prezenţi Romeo Moşoiu, vicepreşedinte APOR, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

„Nu putem concepe cultura europeană şi nici cultura română în afara religiei“

„Cred că studiul religiei este foarte important în şcoală. Religia este inima unei culturi; nu putem concepe cultura europeană şi nici cultura română în afara religiei. De aceea, vom susţine dreptul majorităţii, pentru că populaţia atee din România este de doar 2% şi vom susţine ideea firească garantată şi de Constituţie, conform căreia ai noştri copii au dreptul la educaţie religioasă, la identitate spirituală şi la păstrarea culturii naţionale. Vom încerca să creăm filiale în toate şcolile şi să ne moblizăm pentru a duce la timp cererile, astfel încât religia să rămână un obiect de studiu important în formarea caracterului. Spiru Haret spunea că şcoala nu trebuie să formeze numai intelectul, ci mai ales caracterul, iar Eminescu a afirmat că «educaţiunea este şcoala caracterului»“, ne-a declarat Puiu Ioniţă, preşedintele APOR - filiala Iaşi.

„Este un moment în care putem ieşi din această letargie în care mulţi dintre noi s-au complăcut până acum. La această întâlnire am realizat că nu mai este timp să mă gândesc şi să aştept să facă alţii pentru mine ceea ce e bine şi corect. Vreau ca ai mei copii să facă religie în şcoală şi nu pot rămâne indiferent. Dedicarea care există şi începutul bun care s-au pus în cadrul APOR-ului cred că vor avea efecte concrete, atât în această etapă a strângerii semnăturilor şi a depunerii cererilor, cât şi în etapele ulterioare“, a adăugat şi Corneliu Popa, vicepreşedinte APOR - filiala Iaşi.

De la același autor

Ultimele din categorie