„Odată cu venirea Înaltpreasfinţitului, biserica noastră a devenit Catedrală mitropolitană“

21 Ianuarie 2014 11:31 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

În pofida vremii ploioase, câteva sute de credincioşi au participat duminică, 19 ianuarie 2014, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare“ din cartierul Rotunda al municipiului Botoşani. Slujba arhierească a reprezentat un moment important şi pentru enoriaşii parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul“ din localitatea Poiana Brăieşti, tânărul diacon Cătălin Ailenei fiind hirotonit preot pentru această comunitate.

Lăcaşul de cult cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare“ din oraşul Botoşani a fost neîncăpător duminică pentru credincioşii veniţi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să asculte slujba din curtea bisericii. La orele dimineţii, înaltul ierarh a fost aşteptat de soborul preoţilor în faţa bisericii, iar enoriaşii l-au întâmpinat pe IPS Teofan cu tradiţionala pâine şi sare, dar şi cu flori. Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii arhiereşti de dezlegare, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi. În cadrul Liturghiei, au fost rostite şi rugăciuni pentru ploaie.

„Puţinul bine săvârşit devine, în ochii lui Dumnezeu Cel milostiv, mai puternic decât multul rău care se află în sufletele noastre“

După citirea pericopei evanghelice a fost rostit cuvântul de învăţătură, în care IPS Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre nerecunoştinţa umanităţii faţă de binefacerile divine primite: „Biserica lui Hristos şi credinţa creştină pot fi definite ca o lume a recunoştinţei, a gratitudinii, a mulţumirii. Slujbele noastre bisericeşti, în cea mai mare parte, nu sunt altceva decât rugăciuni de mulţumire aduse lui Dumnezeu, pentru toate binefacerile Sale, pentru ocrotirea cu care binecuvântează pământul, lumea şi pe noi, pentru tot ceea ce fiecare om în parte primeşte ca dar de la Dumnezeu. În Evanghelia din această zi, am luat aminte la faptul că doar unul dintre cei zece leproşi care s-au tămăduit s-a întors la Dumnezeu să-I mulţumească. Acest procent, de unul la zece, îl întâlnim adesea şi în viaţa noastră. Câţi oameni din oraş sunt astăzi la Sfânta Liturghie? Probabil unul din zece. Câţi oameni, după ce au primit binefaceri de la Dumnezeu, în viaţa de familie, la locul de muncă, cred că aceste lucruri realizate sunt binecuvântarea lui Dumnezeu şi câţi cred că ele sunt rezultatul propriilor lor strădanii? Probabil tot unul din zece recunoaşte că Dumnezeu este Cel care a adus în viaţa lor tot ceea ce este bine şi frumos. Sau cât din timpul nostru petrecem la rugăciune pe durata unei zile? Oare alocăm noi o oră din zece, două ore şi jumătate din zi relaţiei noastre cu Dumnezeu? Nici măcar atât. Acestea fiind spuse, ne minunăm cum Dumnezeu mai ţine lumea întru fiinţă, din cauza acestui mare val de  nerecunoştinţă care ne defineşte. Probabil, în înţelepciunea lui Dumnezeu însă, în milostivirea Lui, El pentru puţin bine, înlătură mult rău. Puţinul bine pe care-l săvârşesc unii dintre noi echilibrează balanţa, iar puţinul bine devine, în ochii lui Dumnezeu Cel milostiv, mai puternic decât multul rău care se află în sufletele noastre“.

Slujba arhierească de duminică a reprezentat un moment important şi pentru enoriaşii parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul“ din localitatea Poiana Brăieşti, tânărul diacon Cătălin Ailenei fiind hirotonit preot pentru această comunitate. Spre final, câteva zeci de credincioşi, dintre care foarte mulţi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular, au primit Sfânta Împărtăşanie din mâna Înaltpreasfinţitului Teofan. 

În cuvântul rostit la finalul slujbei arhiereşti, părintele Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botoşani, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan că la început de an a ales să săvârşească Sfânta Liturghie într-una din bisericile protopopiatului pe care îl păstoreşte, după care a urmat cuvântul parohului de la Biserica „Sf. Antonie cel Mare“ din Botoşani, pr. Dumitru Butnariuc.

„Astăzi, în această duminică binecuvântată, după ce zilele trecute l-am prăznuit pe ocrotitorul nostru, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, în mijlocul nostru a poposit părintele nostru duhovnicesc, IPS Mitropolit Teofan. Odată cu venirea Înaltpreasfinţitului, biserica noastră a devenit Catedrală mitropolitană“, a spus pr. paroh Dumitru Butnariuc.

La final, aşa cum obişnuieşte, IPS Teofan i-a binecuvântat pe credincioşi.

De la același autor

Ultimele din categorie