Părintele Mihail Roşu, protopop al noii Protoierii Iaşi 3

Părintele Mihail Roşu de la parohia Pocreaca - Schitu-Duca, din judeţul Iaşi, este noul protopop al Protopopiatului Iaşi 3. Hirotesia noului protopop a fost oficiată ieri de Înalt Preasfinţitul Teofan, în prezenţa a numeroşi preoţi din cadrul Centrului eparhial Iaşi şi din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2.

În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi, a avut loc ieri hirotesia părintelui Mihai Roşu de la parohia Pocreaca - Schitu-Duca în funcţia de protopop al Protopopiatului Iaşi 3. Rugăciunile de hirotesie au fost citite de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La slujbă au participat, pe lângă preoţi din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, şi pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2.

La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de încurajare pentru protopopul Protopopiatului Iaşi 3. „Aşadar, părinte, să fiţi întâiul în a sluji, întâiul în a vă ruga, întâiul în a vă sacrifica, întâiul în a vă pune sufletul, viaţa, mintea la dispoziţia Domnului, a preoţilor, a chiriarhului şi a poporului lui Dumnezeu. Nădăjduiesc în mila lui Dumnezeu că se va milostivi asupra părintelui Mihail şi asupra credincioşilor din parohii. Aşa cum preotul trebuie să fie primul în slujirea preoţilor din protopopiat, aşa trebuie să fie arhiereul întru slujirea tuturor celorlalţi. Logica se extinde şi la preotul de parohie. El trebuie să fie primul în slujirea credincioşilor din parohie“, a amintit IPS Teofan.

„Această lucrare este o binecuvântare a lui Dumnezeu“

Alegerea şi numirea părintelui Mihail Roşu a avut loc în urma şedinţei Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, din data de 25 aprilie 2012. În cadrul aceleiaşi Permanenţe a fost hotărâtă înfiinţarea Protopopiatului Iaşi 3 şi arondarea la acesta doar a parohiilor din mediul rural (132), care erau în alcătuirea protopopiatelor Iaşi 1 şi Iaşi 2, de la 1 mai 2012. Hotărârea de înfiinţare a Protopopiatului Iaşi 3, din cadrul Pemanenţei Consiliului eparhial din 25 aprilie 2012, a fost luată ca urmare a aprobării date de Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor din luna februarie a anului 2010. Parohiile arondate noului protopopiat vor cuprinde partea de sud, sud-vest şi vest a judeţului Iaşi, care au făcut parte din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, şi mănăstirile din cele două protoierii. „Această lucrare este o binecuvântare a lui Dumnezeu, şi de aceea mulţumesc Înalt Preasfinţitului Teofan pentru încrederea de a-mi da conducerea acestui protopopiat. Mă angajez cu toate resursele mele să pot duce la capăt această misiune. În misiunea încredinţată doresc să urmez trei direcţii. În primul rând, slujirea întru Hristos a fraţilor mei care mi-au fost încredinţaţi spre păstorire. Deşi sunt egal cu ei, noi trebuie să ne iubim unii pe alţii şi să slujim reciproc. Un alt punct ar fi acela de îndeplinire corectă şi eficientă a obligaţiilor administrative ale noului protopopiat, atât faţă de Centrul eparhial Iaşi, cât şi faţă de statul român. Nu în ultimul rând, dorim o colaborare eficientă, vie, dinamică cu IPS Teofan, cu PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu Centrul eparhial Iaşi şi cu părinţii din noul protopopiat înfiinţat“, a spus pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3.

Doctor în teologie şi preot paroh la parohia Pocreaca, Schitu-Duca

Părintele Mihail Roşu s-a născut pe data de 6 noiembrie 1971 în Iaşi, din părinţii Neculai şi Ruxanda Roşu, ambii tehnicieni în domeniul chimiei. Între anii 1986-1990 a urmat cursurile liceale la Liceul „Mihai Eminescu“ din Iaşi. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Mecanică - secţia Tehnologia construcţiilor de maşini, pe care a absolvit-o în anul 1995 cu diploma inginer - construcţii de maşini. A efectuat stagiul militar în oraşul Lipova din judeţul Arad. În anul 1996 a intrat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pe care a absolvit-o în 2001. În 2001 a fost hirotonit preot de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe seama capelei Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Ulterior, a ocupat, timp de un an şi cinci luni, funcţia de director tehnic al Fabricii „Sfânta Troiţă“ de la Mănăstirea Neamţ. Apoi a primit, la cerere, parohia Pocreaca - Schitu-Duca, Protopopiatul Iaşi 2. A urmat cursurile pentru definitivat şi gradul al doilea în preoţie, urmând ca în anul 2004 să fie admis prin examen la doctorat. Doctoratul a fost urmat la frecvenţă redusă între anii 2004-2010, având tema „Contribuţia lui Emilian Vasilescu la dezvoltarea Istoriei Religiilor“, îndrumător pr. prof. dr. Nicolae Achimescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. După susţinerea lucrării de doctorat, a continuat activitatea pastoral-misionară în parohia Pocreaca. De asemenea, pr. Mihail Roşu a avut o legătură fructuoasă pe linie de asistenţă socială cu Centrul eparhial Iaşi.

De la același autor

Ultimele din categorie