Slujbă arhierească într-o fostă locuinţă

18 Februarie 2014 21:00 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat în recent înfiinţata parohie „Acoperământul Maicii Domnului” - Precista III din Piatra Neamţ, unde a oficiat Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de învăţătură. Slujba arhierească a fost una emoţionantă şi deosebită, având în vedere că s-a desfăşurat într-un mic paraclis, improvizat într-o fostă locuinţă.

În oraşul Piatra Neamţ există un cartier ce şi-a luat denumirea de la o biserică construită mai demult în zonă,  care avea hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Astfel, cartierul poartă şi astăzi numele de „Precista“, cuvânt ce înseamnă „Maică Preacurată“. În această zonă a oraşului, pe lângă biserica mai sus amintită, în 1997 s-a început construcţia unei noi biserici - „Naşterea Maicii Domnului“, care este acum aproape de finalizare, iar din luna iulie a anului 2012 s-a înfiinţat o nouă parohie, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“- Precista III.

„Pe cel care se pocăieşte de păcate, Dumnezeu îl primeşte şi îl îmbracă în haina cea dintâi”

Această din urmă parohie a fost duminică gazda unui eveniment duhovnicesc aparte, Sfânta Liturghie fiind oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan. Din soborul slujitor, alături de pr. paroh Paul-Sorin Vieru şi de preoţi din împrejurimi, a făcut parte şi pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ.  Numeroşi credincioşi din municipiu, precum şi din împrejurimi au venit să asiste la slujbă şi să primească binecuvântare de la IPS Teofan.  În cuvântul adresat celor prezenţi, IPS Părinte Mitropolit a vorbit despre necesitatea întoarcerii omului către Dumnezeu, prin recunoaşterea păcatelor şi mărturisirea lor: „Fiul risipitor din Evanghelia rostită suntem fiecare dintre noi, iubiţi credincioşi, care păcătuim mult şi greu. De aceea, suntem chemaţi să recunoaştem starea de întunecime în care ne aflăm, găsind calea de întoarcere, de revenire şi de venire în sine prin Taina Spovedaniei. Dumnezeu, în atotmilostivirea Sa, ne poate primi şi pe noi cu această condiţie, anume să zicem «Doamne, am păcătuit la Cer şi înaintea Ta» în scaunul Spovedaniei, având rugăciune, părere de rău şi asumându-ne ruşinea mărturisirii păcatelor. Împlinind aceasta, îi dăm posibilitatea Domnului să ne primească din nou în ograda Lui. Iar Domnul, nu numai că ne va primi, ci precum şi în cazul fiului risipitor, se va bucura nespus de întoarcerea noastră. Multă bucurie, spune Scriptura, este între îngerii lui Dumnezeu, pentru un păcătos care se întoarce de la rătăcirea căii lui. Pe cel care se pocăieşte de păcate, Dumnezeu îl primeşte şi îl îmbracă în haina cea dintâi, adică îl readuce în starea omului curăţit de păcat, care are demnitate şi libertate“.

„În toate să vă lăsaţi în voia Domnului”

Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ - Precista III din Piatra Neamţ nu are încă biserică, existând anumite probleme la rezolvarea actelor de construcţie, însă părintele paroh Paul-Sorin Vieru speră că toate se vor rezolva până la urmă, prin rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

„Ne bucurăm nespus că Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a venit cu mare drag la paraclisul nostru pentru a aduce sfântul antimis şi a săvârşi prima Sfântă Liturghie. Cu toate că spaţiul este destul de mic, slujba Dumnezeieştii Liturghii a fost deosebită, enoriaşii şi toţi creştinii prezenţi, atât cei ce au asistat din interior, cât şi cei care au stat afară, bucurându-se de prezenţa IPS Părinte Mitropolit în mijlocul nostru. Parohia noastră nu are încă biserică, dar urmează, cu ajutorul Maicii Domnului, să fie construită. Primăria oraşului Piatra Neamţ a dăruit un teren de 622 mp, viitorul lăcaş de cult ocupând în jur de 160 mp. S-au făcut toate demersurile necesare, proiect, avize etc., dar ne-am împotmolit oarecum la obţinerea acordului notarial din partea vecinilor. Avem acordul a 70% din vecini; restul fiind plecaţi în alte ţări, alţii nu au act de proprietate, şi câţiva nu vor. De aceea am închiriat o casă în zonă şi am improvizat un mic paraclis în care să ne desfăşurăm slujbele şi activităţile noastre până la rezolvarea actelor de construcţie“, ne-a spus pr. Paul-Sorin Vieru.

Înainte de plecare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de îmbărbătare enoriaşilor şi preotului parohiei Precista III: „Să vă lăsaţi în voia Domnului! Dacă Dumnezeu va rândui să se slujească o perioadă mai îndelungată în acest spaţiu restrâns, în paraclis, atunci aşa să fie; dacă Dumnezeu va rândui să vă apucaţi mai repede de construcţia bisericii, aşa să se facă voia Domnului. În toate să vă lăsaţi în voia Domnului“.

De la același autor

Ultimele din categorie