Sărbătoarea Sfântului Eftimie la Schitul Cireşoaia

Biserica noastră l-a cinstit ieri pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare. Credincioşii din Târgu Ocna au participat la hramul Schitului Cireşoaia, din judeţul Bacău, ocrotit de 12 ani de Sfântul Cuvios Eftimie.

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare a fost sărbătorit ieri în mod deosebit de pelerinii de pe Valea Trotuşului. Oamenii şi-au îndreptat paşii către Schitul Cireşoaia din Târgu Ocna, la punctul numit Cireşoaia, în partea de vest a cartierului Poieni, la o altitudine de 600 de metri. În ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Privegherii, programul liturgic continuând ieri cu Ceasurile şi Acatistul Sfântului Eftimie. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, alături de un sobor de preoţi. „Marea majoritate a pelerinilor au urcat la schit pe jos, dar a fost accesibil şi drumul pentru autovehicule. Ne-am bucurat de prezenţa unui număr mare de preoţi de la parohiile din Protopopiatul Oneşti. Acest lucru ne încurajează pentru că se creează o armonie între slujitorii sfintelor altare. La slujba hramului au participat credincioşii din zona Târgu Ocna, care au venit să înalţe rugăciuni în biserica Schitului Cireşoaia“, a relatat protos. Claudiu Constantin Panţâru, stareţul Schitului Cireşoaia.

Sfânt lăcaş ridicat în memoria ostaşilor români

Schitul Cireşoaia a fost înfiinţat în urmă cu 12 ani, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, având sprijinul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Lucrările de construcţie ale Bisericii „Sfântul Cuvios Eftimie“ au fost coordonate de protos. Claudiu Constantin Panţâru, stareţul Schitului Cireşoaia. „Protos. Claudiu Constantin Panţâru a reuşit în toţi aceşti ani de muncă să dea o dimensiune deosebită acestui loc. Istoria consemnează că pe aceste meleaguri s-au jertfit în Primul Război Mondial câteva mii de ostaşi români“, a explicat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În ultimii ani, la Schitul Cireşoaia au fost efectuate mai multe lucrări de dotare la biserica aşezării monahale. După cum ne-a relatat protos. Claudiu Constantin Panţâru, se intenţionează ca la Schitul Cireşoaia să se ridice o nouă casă monahală care să cuprindă un paraclis de iarnă. De numele Cireşoaiei se leagă amintirea luptelor sângeroase ale Regimentului 27 Infanterie Bacău şi a glorioaselor atacuri ale Vânătorilor de Munte din timpul Primului Război Mondial. Monumentele de la Coşna, Cireşoaia, Măgura, cimitirele de la Poieni şi de la Biserica „Sfântul Nicolae“ sunt mărturia recunoştinţei generaţiilor care au urmat faţă de jertfa celor 14.000 de ostaşi căzuţi în vara anului 1917 pentru apărarea gliei străbune. Scopul pentru care a fost ridicată biserica Schitului Cireşoaia a fost acela de a omagia şi a întreţine cultul eroilor în zona Cireşoaia.

De la același autor

Ultimele din categorie