Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a trecut la Domnul

Arhiepiscopia Timişoarei

Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a trecut la Domnul

    • Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a trecut la Domnul
      Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a trecut la Domnul

      Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a trecut la Domnul

Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce la cunoştinţă că duminică seara, 28 septembrie 2014, la ora 23:10, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a trecut la viaţa veşnică.
Decesul mult iubitului şi regretatului nostru arhipăstor a survenit, după o perioadă de grea suferinţă, la reşedinţa mitropolitană din Timişoara, aşa cum Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat dorinţa, în mai multe rânduri.
Trupul ierarhului care ne-a păstorit vreme de 52 de ani va fi depus în catedrala mitropolitană din Timişoara, unde vor fi înălţate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi pentru odihna sufletului său în casa Tatălui ceresc.
Preoţii, monahii şi credincioşii care l-au cunoscut, l-au preţuit şi l-au iubit pe părintele nostru mitropolit Nicolae, sunt invitaţi la rugăciunile şi slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim şi pios omagiu.
Dumnezeu să-l odihnească în lăcaşurile drepţilor şi veşnică să-i fie pomenirea!
 
*****
 
Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeş.
Între anii 1934-1942 a urmat şcoala elementară şi liceul în Caransebeş.
A fost student la Facultatea de Teologie din Bucureşti între anii 1942-1946.
În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului.
După absolvirea facultăţii s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 a susţinut teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului” sub coordonarea părintelui profesor Ioan G. Coman.
În anul 1960 a fost hirotonit preot. S-a călugărit la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureştilor la data de 12 ianuarie 1961.
A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina împreună cu alţi doi ierarhi. Instalarea în funcţia de episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie 1961 în Catedrala episcopală din Arad.
La 17 februarie 1962, a fost ales Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.
Instalarea s-a făcut în data de 4 martie 1962 în Catedrala mitropolitană din Timişoara de către patriarhul Justinian Marina.
Conform Statutului pentru organizare şi funcţionare Bisericii Ortodoxe Române, Locţiitor Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului este Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va fi pomenit la toate slujbele din Arhiepiscopia Timişoarei, până la alegerea noului chiriarh canonic. (Biroul de Presă al Patriarhiei Române)
Citește despre: