Conferință susținută de părintele Răzvan Brudiu la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara

Arhiepiscopia Timişoarei

Conferință susținută de părintele Răzvan Brudiu la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara

În seara zilei de joi, 4 aprilie, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara a fost gazda unui eveniment cultural-duhovnicesc cu totul special. Începând cu ora 18.00, în Sala Rotonda din incinta instituției de învățământ universitar, părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie ortodoxă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a susținut conferința cu titlul „Chipuri și icoane de duhovnici din Munții Apuseni”. 

Cu acest prilej a avut loc și lansarea cărții cu titlul „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, scrisă de către părintele Răzvan Brudiu. Volumul a văzut lumina tiparului în cursul anului 2023, la Editura Doxologia din Iași. Manifestarea a reunit numeroși profesori, studenți și credincioși timișoreni dornici să afle amănunte despre viețuirea morală a venerabilului bătrân Iosif, prezentat în paginile cărții.

În debutul evenimentului, conf. univ. dr. habil. Daniel Lemeni, cadru didactic universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, a remarcat profilul duhovnicesc al bătrânului Iosif: „Viața acestui om se înrădăcinează în aceste două trăsături majore ale Ortodoxiei: echilibrul și bună cuviința. Din dialogurile purtate cu părintele Răzvan, descoperim faptul că toată viața bătrânului Iosif se întemeiază pe programul duhovnicesc al Părintelui Teofil. Stilul de viață al remarcabilului vârstnic Iosif inversează, oarecum, paradigma modernă cu privire la bătrânețe. Dacă, de obicei, bătrânețea este privită ca o vârstă a degenerescenței, bătrânul Iosif ne mărturisește faptul că, la bătrânețe fiind, așteaptă ceasul trecerii din această viață, spre a fi părtaș al comuniunii intime și personale cu Dumnezeu în viața cea veșnică”.

În continuare, arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, autorul volumului „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, a susținut conferința cu titlul „Chipuri și icoane de duhovnici din Munții Apuseni”. Părintele profesor a realizat o prezentare complexă a câtorva dintre marii duhovnici ai secolului precedent, în special a celor care au marcat istoria Mănăstirii Râmeț. Utilizând în paralel o prezentare Power Point,  arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu a punctat aspecte esențiale cu privire la viața duhovnicească a mai multor duhovnici care au marcat istoria monahismului din Munții Apuseni, concentrându-și discursul în special asupra arhimandritului Dometie Manolache, ieromonahului Varsanufie Știrban și pustnicului Arsenie Praja, al cărui nepot este bătrânul Iosif.

În continuare, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara a interpretat două cântece religioase specifice Postului Sfintelor Paști. Apoi, în ultima parte a evenimentului, conf. univ. dr. habil. Daniel Lemeni și Simona Pleșa au realizat prezentarea propriu-zisă a cărții „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”. Având o contribuție esențială în definirea aspectului estetic al lucrării, Simona Pleșa a oferit câteva detalii despre icoana care împodobește coperta – „Împăratul Slavei” (secolul al XIV-lea, colecția galeriei Tretyakov, Moscova) și despre ilustrațiile de pe parcursul cărții. La final, arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu a mulțumit celor prezenți pentru participare și, totodată, pentru bucuria prilejuită de acest frumos eveniment cultural-duhovnicesc organizat în municipiul Timișoara.

Citește despre: