Să străjuiți această flacără! Torța ITO 2023, predată tinerilor din eparhia Bucureștilor, viitoarea gazdă ITO
Reprezentanții tinerilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, care va găzdui, în 2025, următoarea Întâlnire a Tinerilor Ortodocși (ITO), au primit duminică ștafeta de la tinerii din Arhiepiscopia Timișoarei. Acesștia le-au predat Torța ITO 2023.
Ceremonia a avut loc după Sfânta Liturghie Arhierească oficiată la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, care a încununat manifestarea ITO 2023.
„Iubiți tineri din Arhiepiscopia Bucureștilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rânduit ca, în 2025, când Patriarhia Română va împlini 100 de ani, frățiile voastre să sunați în corn și să adunați tineri din toată Ortodoxia la București”, le-a spus Părintele Mitropolit Ioan tinerilor din eparhia Bucureștilor.
„Până atunci, vă încredințăm această flacără, care este împodobită cu binecuvântatele spice de grâu din Banat. Să o țineți aprinsă, să se vadă de la o margine până la alta a pământului duhul credinței noastre ortodoxe și românești!”
„Să dea Dumnezeu ca și astăzi, și până când va exista poporul român pe acest pământ, pământul patriei noastre să rodească spice de grâu din care femeia creștină română să frământe pâine și prescură pentru Sfânta Liturghie”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.
„Dumnezeu să vă binecuvinteze și vă încredințez Bunului Dumnezeu – Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și celui care poartă de grijă Arhiepiscopiei Bucureștilor, Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și, aș putea spune, tuturor românilor din toată lumea, pentru că patriarhul nostru nu este doar patriarhul actualelor granițe românești, ci al tutor inimilor românești care bat în toată lumea astăzi.”
„Dumnezeu să vă învrednicească să străjuiți această flacără și să o dați apoi mai departe altor și altor tineri din spațiul nostru românesc”, a adăugat Mitropolitul Ioan.
Înaltpreasfinția Sa a adus mulțumire lui Dumnezeu „pentru binecuvântările revărsate peste noi zilele acestea și peste tinerii aceștia veniți din toate părțile lumii”, precum și pentru bucuria întâlnirii cu ierarhi din Biserici Ortodoxe Surori care au însoțit delegațiile tinerilor prezenți la ITO 2023.
„Acesta este semnul profundei comuniuni, al unității noastre ortodoxe”, a spus Mitropolitul Banatului.
„În afară de ierarhi, am avut bucuria de a avea aici și pe Părintele Stareț de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos, însoțit de o ceată de ucenici ai dânsului de acolo și ne-a făcut bucuria de a-l mângâia pe Sf. Iosif cel Nou de la Partoș, ale cărui moaște se află aici, în catedrală.”
„Gândiți-vă că, de peste 300 de ani, Sf. Iosif, care a fost viețuitor și stareț în Sfântul Munte, a așteptat clipa aceasta, ca să vină părinți de la Muntele Athos, unde a trăit și s-a nevoit și el înainte de a veni în Banat”, a subliniat părintele mitropolit.
Părintele Mitropolit Ioan a adresat mulțumiri Părintelui Mitropolit Ioachim, reprezentantul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, spunând că „înseamnă pentru noi mult” faptul că „Patriarhia Ecumenică a fost alături de noi zilele acestea. Îi mulțumim și îi mulțumim și Părintelui Patriarh Bartolomeu”.
Ierarhul gazdă a mai mulțumit și Arhim. Nikodimos Kabarnos, despre care a spus că „a mișcat inimile miilor de tineri care au fost la deschiere în Parcul Rozelor și a mișcat, aș putea spune, întreaga suflare românească care simte și dorește să laude pe Hristos Domnul”.
Peste 3.500 de tineri cu vârste între 16 și 35 ani au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara, în perioada 31 august – 3 septembrie.
Ei au provenit din toate eparhiile Patriarhiei Române (inclusiv din comunitățile românești din jurul țării și cele din diaspora), dar și din Patriarhia Ecumenică, din Bisericile Ortodoxe ale Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Bulgariei, Georgiei, Greciei, Poloniei, Albaniei, din Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei și din Arhiepiscopia Ohridei și a Macedoniei de Nord.
Tema actualei ediții ITO a fost dată de cuvintele adresate de Mântuitorul Iisus Hristos ucenicilor: „Voi sunteți prietenii mei”.
Edițiile anterioare s-au desfășurat anual, începând din 2014. Întâlnirea de la Timișoara a avut loc după o pauză de patru ani, din cauza pandemiei. Următoarea ediție va fi organizată la București, în 2025.
Sursa: basilica.ro