IPS Andrei la hramul mănăstirii din satul natal

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

IPS Andrei la hramul mănăstirii din satul natal

    • IPS Andrei la hramul mănăstirii din satul natal
      IPS Andrei la hramul mănăstirii din satul natal

      IPS Andrei la hramul mănăstirii din satul natal

Marţi, 22 iulie 2014, când Biserica Ortodoxă a prăznuit pe Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena, cea  întocmai cu Apostolii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, au săvârşit Sfânta Liturghie la nou-înfiinţata mănăstire din hotarul comunei sale natale, Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, ctitorie de suflet, aşezată sub ocrotirea acestei sfinte mironisiţe. Înainte de Sfânta Liturghie cei doi ierarhi au sfinţit un clopot nou, dăruit de IPS Mitropolit Andrei aşezământului monahal.

Ierarhii au fost întâmpinaţi de călugării aşezământului, de preoţii din satele învecinate precum şi de mulţimea de credincioşi din Oarţa de Sus şi din satele din împrejurimi. 
Înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Nicolae Petruş, Protopop de Chioar, şi pr. Vicenţiu Zinveliu, Protopop de Beclean, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin, a săvârşit Sfânta Liturghie pe un altar de vară amenajat lângă mănăstire. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi clujeni. 
Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena“ din Oarţa de Sus se află la graniţa a trei judeţe: Sălaj, Maramureş şi Satu-Mare. Aşezământul monahal a fost înfiinţat în urmă cu doi ani, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Cu sprijinul autorităţilor locale a fost obţinut un teren de 10 hectare unde urmează să se ridice mănăstirea. Până acum a fost ridicată o casă pentru călugări şi o biserică din lemn, donată de Mănăstirea Râşca Transilvană din Arhiepiscopia Vadul Feleacului şi Clujului. Obştea mănăstirii este formată din cinci vieţuitori, în frunte cu părintele stareţ, ieromonahul Pimen Vasile, veniţi de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobţova“ din Alba-Iulia.

Localitatea Oarţa de Sus, satul natal al Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei, este o localitate atestată documentar în anul 1391, iar prima menţiune a unei biserici în zonă este din 1723. (Sursa: mitropolia-clujului.ro)