„În Hristos și în Biserică – soț, soție, părinți și copii”

23 Martie 2015 19:02 Anda Elena Pintilie Educaţie

Un părinte duhovnicesc și un tată a 13 copii este, fără îndoială, un model pentru tinerii din ziua de astăzi. Invitat în cadrul conferințelor Pascale organizate de către Asociația „Tineretul Ortodox Român”, filiala Piatra Neamț, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamț, părintele profesor universitar Vasile Mihoc a supus atenției o temă de interes pentru familia neamului românesc: „În Hristos și în Biserică – soț, soție, părinți și copii”.

Așa cum a explicat părintele, familia este unirea dintre un bărbat și o femeie, unire ce se realizează în Hristos și în Biserica Ortodoxă, model ce nu a putut fi contestat niciodată, în ciuda contextului ateist al ultimelor veacuri. „Viața este și rămâne sacră. Nu e nimic mai frumos decât doi tineri care au ales calea Domnului și care trăiesc o iubire jertfelnică. Nu există iubire fără cruce, Dumnezeu creându-ne din iubire, pentru iubire. O iubire trăită în Hristos și cu Hristos, cu o temelie sănătoasă și care promovează familia tradițională va trece în veșnicie, fiind mai tare decât moartea”, a accentuat părintele profesor Vasile Mihoc.

După finalizarea expunerii, tinerii au intrat în dialog cu invitatul. Ei au aflat, astfel, că există o vârstă a căsătoriei, ce depinde de fiecare persoană în parte, dar fără ca aceasta să accepte, între timp, păcatul. „Pentru a face acest pas, important este să fim curați, nu să avem o situație materială așezată, a pus părintele punctul pe i.

Familia - cea mai mare bogăție

Preotul Vasile Mihoc a îndemnat, în schimb, ca tinerii să nu fie exclusiviști într-un sens îngust, formaliști și rigizi, pentru că Hristos îi vrea mărturisitori și trăitori. Creștinul este dator să mărturisească întotdeauna, cu propria viață, ca model de viețuire și trăire creștină, mărturisire care se poate face chiar și prin cuvânt, acolo unde situația o cere. De aceea, oricine are șansa la mântuire, șansă ce se manifestă doar în condiția conlucrării voinței omului cu harul lui Dumnezeu. „Dacă noi suntem în duhul lui Dumnezeu, suntem biruitori în Hristos și cu Hristos. Dumnezeu, în măsura în care este lăsat să lucreze, lucrează, de aceea părintele face apel ca să-L lăsăm pe Dumnezeu să ne construiască familia, așa cum știe El pentru fiecare în parte, căci El este autoritatea supremă, iar o viață pusă în slujba Domnului, dedicată slujirii Lui, este extraordinară”, a explicat preotul Nicolae Nicău, coordonator A.T.O.R. Piatra-Neamț.

În mare, ideea întâlnirii s-a bazat pe faptul că familia reprezintă cea mai mare bogăție. Domnul care dă viață știe de ce este nevoie în fiecare familie și El este Cel care binecuvântează casa și familia cu toate cele de trebuință. De aceea, tinerii au fost îndemnați să nu facă avort, iar familia să se consolideze pe nașterea de prunci.

De la același autor

Ultimele din categorie