S-a înfiinţat Filiala Neamţ a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie

27 Februarie 2015 22:43 Irina Nastasiu Educaţie

În seara zilei de joi, 26 februarie 2015, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ, a avut loc şedinţa de înfiinţare a Filialei Neamţ a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie. La întâlnire a fost prezent, alături de reprezentanţi ai părinţilor nemţeni, Romeo Moşoiu, vicepreşedinte al APOR.

Părinţii nemţeni care doresc să militeze pentru menţinerea orei de religie în trunchiul comun sunt invitaţi să adere la proaspăt înfiinţata filială nemţenă a APOR, organizaţie non-guvernamentală, independentă, apolitică şi fără afiliere profesională.

Asociaţia îşi propune susţinerea şi îmbunătăţirea predării religiei în şcoli, prin promovarea valorilor religioase atât în rândul elevilor, cât şi în cel al părinţilor. Primul obiectiv al Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie – Filiala Neamţ este acela de a mobiliza părinţii pentru completarea, până pe 3 - 4 martie, la şcolile unde sunt înscrişi copiii lor, a formularelor privind ora de religie, ultima zi de depunere a cererilor fiind 6 martie.

„Scânteia care a declanşat înfiinţarea asociaţiei  noastre a fost decizia Curţii Constituţionale din luna noiembrie 2014, privitoare la statutul orelor de religie. Atunci am luat decizia, împreună cu mai mulţi părinţi, de a pune bazele acestei asociaţii. Până acum, asociaţia a deschis filiale în marea majoritate a judeţelor din România, organizaţia dezvoltându-se de la o oră la alta. Avem două direcţii pe care ne concentrăm, în următoarele două săptămâni. Pe de o parte, părinţii trebuie să meargă şi să depună cerere pentru participarea copiilor lor la ora de religie şi să informeze şi pe ceilalţi părinţi despre acest demers şi, pe de altă parte, trebuie să-i convingem pe deputaţii şi senatorii noştri din toate circumscripţiile electorale, indiferent de culoarea politică, să voteze responsabil, adică pentru ora de religie. Ne dorim ca părinţii să nu fie puşi în situaţia de a merge în fiecare an să depună cerere, ci cererea să fie depusă la începutul fiecărui ciclu de învăţământ, iar cei care doresc să se retragă să o poată face tot printr-o cerere”, a spus Romeo Moşoiu.

Prezentă la eveniment, prof. Mariana Paleu, directoarea Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”, a subliniat importanţa orelor de religie în formarea caracterului tinerilor.

„Religia trebuie să rămână materie de studiu în şcoli, căci fără religie vom avea parte de o generaţie bolnavă sufleteşte! Susţin orele de religie şi mă număr printre părinţii care luptă pentru menţinerea religiei în trunchiul comun”, a spus prof. Mariana Paleu.

Comitetul de conducere al Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie  –  Filiala Neamţ este format din Irina Nastasiu (jurnalist) – preşedinte, Mihai Silviu Chirilă (publicist şi traducător), Florin Popescu (profesor) şi Mihaela Rusu (profesor) - vicepreşedinţi, Maria Berea (profesor) – secretar şi Antoaneta  Cucoş  (economist) – cenzor.

Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie este condusă de Liana Stanciu, cunoscut om de televiziune şi radio, care de-a lungul timpului s-a remarcat prin implicarea sa în diferite acţiuni sociale pentru copiii bolnavi de cancer.

De la același autor

Ultimele din categorie