Denia celor 12 Evanghelii săvârşită de un ierarh într-un sat atestat documentar din secolul al XV-lea

18 Aprilie 2014 00:38 Episcopia Sălajului

 

Joi, 17 aprilie 2014, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioşilor parohiei Ciumărna, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, începând cu orele 19:00, Preasfinţia Sa a săvârşit Slujba sfintelor şi mântuitoarelor patimi ale Domnului Iisus Hristos, cunoscută în popor ca Denia celor 12 Evanghelii, în biserica de zid a satului.

La slujbă au participat credincioşii parohiei, tineri şi vârstnici, în frunte cu păstorul lor sufletesc, preacucernicul părinte Cătălin Lucaci.
Localitatea Ciumărna a luat fiinţă înainte de prima jumătate a secolului al XV-lea, dovadă fiind faptul că la anul 1460 figura deja în scriptele autorităţilor de la Dăbîca – vechi centru administrativ. Parohia numără în prezent aproximativ 200 de familii de credincioşi ortodocşi.
Satul adăposteşte două biserici ortodoxe: una din lemn, monument istoric şi arhitectural, despre care se crede că a fost ridicată în jurul anului 1700. Dovezi certe asupra datei exacte a ridicării bisericii nu avem deoarece arhiva parohiei a fost fie împărţită, fie distrusă. Ceea ce s-a păstrat este o inscripţie pe icoana „Iisus Hristos-lumina lumii”, care atestă anul 1710.
Biserica de zid, de o arhitectură cu totul deosebită, fiind o adevărată catedrală în rândul bisericilor din mediul rural al judeţului Sălaj, a fost ridicată între anii 1976-1990 sub purtarea de grijă a fostului preot paroh Alexandru Petrean, mutat la Domnul la începutul anului 2012.
Din luna martie a anului 2012, grija turmei celei cuvântătoare a fost încredinţată de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, tânărului şi vrednicului preot Cătălin Lucaci, care îndeplineşte şi ascultarea de secretar protopopesc la Protopopiatul Zalău.
Vineri, Preasfinţitul Părinte Petroniu va săvârşi Denia Prohodului Domnului în biserica Sfântul ierarh Nicoae din Zalău, începând cu orele 18:00. (Sursa: episcopiasalajului.ro)

Ultimele din categorie