Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

Știri

Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

    • Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași
      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

    • Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași
      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

    • Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași
      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

    • Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași
      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

    • Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași
      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

    • Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași
      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

      Întâlnire sub semnul tinereții, la Iași

Tinerii ortodocși au încercat, pe parcursul a trei zile, să răspundă la întrebarea „Cum redevenim tineri?”. În perioada 8-10 noiembrie, a avut loc la Iași cea de-a VI-a ediție a Adunării Tinerilor Creștini Ortodocși din Moldova. Evenimentul, organizat de ATOR  Iași, a adunat 300 de tineri din țară și s-a bucurat de prezența și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

 

 

Cea de-a VI-a ediție a reunit la Centrul de Conferințe „Providența” tineri ortodocși din Iași, Botoșani, Darabani, Hârlău, Pașcani, Vorona, Piatra Neamț, Suceava, Roznov, Târgu Neamț, Bârlad, Zoițani, Belcești, Vicovu de Sus, Holm, Constanța, Brașov, București, Baia Mare, dar și Republica Moldova. 

„Cum redevenim tineri?”

Întâlnirea tinerilor ortodocși la Iași a stat sub semnul tinereții, o tinerețe pe care aceștia au dorit, prin răspunsurile și speranțele lor, să o eternalizeze și să depășească cu ajutorul ei cele mai grele probleme care pot apărea în viitoarea viață de familie. Mai mult decât atât, participanții au vrut să afle răspunsuri la întrebări, care, deși par firești, pot constitui cheia înțelegerii adevăratei tinereți, departe de rutină și plictiseală. Răspunsul le-a venit din partea IPS Părinte Mitropolit.

„Tânărul trebuie să aibă prieteni cu care se regăsește spre aceeași direcție a infinitului, spre Dumnezeu. Să încerce să-i ajute pe ceilalți, pentru că, ajutându-i pe ceilalți, tinzi spre infinitul lui Dumnezeu. Rutina la un tânăr trebuie depășită, așadar, prin grupul de prieteni, să se găsească împreună  în același duh. Nimic nu e mai plicticos decât o petrecere deșănțată pe care a doua zi o regreți. Pe când, o seară ca aceasta este una spre care tânărul să tindă. Cel mai mult să vă rugați să nu cădeți în rutină”, i-a povățuit Înaltpreasfințitul Teofan pe tineri. 

Startul a fost dat prin primirea și înregistrarea participanților la Catedrala mitropolitană, vineri, 8 noiembrie, la ora 17.00. După săvârșirea Paraclisului Maicii Domnului și rostirea cuvântului de bun venit, participanții au plecat către gazde. Cea de-a doua zi a evenimentului a început încă de dimineață cu un cuvânt de învățătură din partea părintelui profesor Cezar Hârlăoanu, care a fost alături de tineri la Centrul „Providența”. Părintele profesor le-a evidențiat acestora importanța păstrării și atributele tinereții.

Cei 300 de tineri au fost organizați, după vârstă, în 18 grupe de lucru, dintre îndrumători făcând parte părintele Petre Nicodim, coordonatorul evenimentului, preoți însoțitori sau studenți din cadrul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”.

„Părintele Nicodim s-a gândit ca este o problemă în rândul tinerilor, care nu se mai bucură de viață. Atunci a venit ideea acestei adunări: „Cum să redevenim tineri?”. Am facut diferite activități, s-a vorbit despre trăsături ale tinereții, jocuri, cântece și foarte mult dialog”, a mărturisit Georgiana Rotaru, unul dintre tinerii organizatori.

Cele trei sesiuni de lucru, pe parcusul cărora s-a încercat definirea conceptelor de tinerețe, prietenie, credință și dragoste, s-au finalizat printr-o ultimă sesiune, care i-a reunit în cerc pe toți cei prezenți. Moderatorii, Diana Prisecariu și Filaret Ruscanu, au utilizat un ghem pe care l-au aruncat in diferite părți ale cercului pentru a da cuvântul fiecărui tânăr doritor să răspundă la întrebările generatoare de concluzii.

Atmosfera a fost puternic marcată de prietenie, voiciune și zâmbete. Fiecare răspuns a fost răsplătit cu aplauze și încurajări. Tinerii au concluzionat că prietenii, familia și școala sunt cele trei medii care îi ajută să rămână tineri, mediul jucând un rol foarte important în păstrarea spiritului nealterat.

Cea mai mică participantă a avut doar 9 ani

Evelina, cea mai mică participantă, este din Iacobeni și s-a arătat foarte entuziasmată de prima ei experiență în cadrul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși din Moldova (ATCOM). A mărturisit că acesta este punctul de plecare pentru viitoarele adunări la care va mai participa. „Azi am cunoscut lume nouă, am învățat să redevenim creștini, ne-am jucat și am facut exerciții. Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le facem să redevenim creștini, este să fim mereu în comuniune cu Dumnezeu. Asta se întâmplă prin rugăciune și prin mersul la biserică”. Părintele Nicodim este cel care a încurajat-o pe Evelina să fie prezentă, în scurt timp acesta reușind să câștige simpatia colegilor săi.

Deși categoriile de vârstă au fost diferite, mesajul central a fost același, organizatorii fiind de părere că tinerii sunt acum gata să le arate și altora cum să redescopere tinerețea uitată și, mai mult decât atât, copilăria.

Anamaria din Sf. Gheorghe are 18 ani și face parte din asociatie de trei ani. „Sunt tânără și am învățat să le arătăm și celorlalți să redevină tineri. Prin sprijin și îndrumare.”

Momentul oficierii Paraclisului Maicii Domnului în seara de sâmbătă i-a adunat pe tineri pentru a da răspunsuri la strană în cadrul rugăciunii oficiate de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. 

„Înaltpreasfințite, vă rugăm să ne spuneți cum să ne păstrăm tinerețea”

„Pe parcursul a șase ore am dat glas gândurilor noastre, am tăcut, ne-am revoltat și probabil avem și mai multe întrebări ca înainte. Pentru aceasta, Înaltpreasfințitul Teofan, părintele nostru, este aici să ne răspundă și să ne împărtășescă din experința domniei sale de tânăr. Înaltpreasfințite, vă rugăm să ne spuneți cum putem să ne păstrăm tinerețea”, aceasta a fost rugamintea Asociației Tinerilor Ortodocși rostită de moderator, care i-a dat cuvântul Înaltpreasfințitului Teofan.

„M-am bucurat fiind cu voi în această seară, pentru că am rostit rugăciunea numită Paraclisul Maicii Domnului, prin intermediul căreia ați luat aminte că sufletul omul tinde spre Dumnezeu. Tânărului, prin faptul că nu a intrat întru totul în vicleniile lumii, așadar fiind mai curat, rugăciunea lui este mai ascultată de Domnul. Văzându-vă în genunchi, am încredințarea că Domnul nu ne părăsește”. Înaltpresfințitul le-a atras atenția asupra faptului că sunt purtătorii unor valori care reprezintă țara și că în tot ceea ce își propun, trebuie să facă voia lui Dumnezeu și a Maicii Domnului.

Întrebările adresate au fost numeroase, iar răbdarea și răspunsurile Mitropolitului Moldovei și Bucovinei i-au mulțumit și  i-au bucurat pe tineri.

„Cel mai tânăr om pe care l-am întâlnit a fost, Dumnezeu să-l ierte, patriarhul Teoctist. Ar fi împlinit, peste doi ani, 100 de ani. Avea o vorbă, când ne vedea pe noi, cei de lângă dânsul, care nu împlineam ceea ce trebuie: «am numai tineri bătrâni lângă mine». Avea o capacitate uimitoare, deși încărcat de ani, barbă albă, puțin gârbovit, aproape insesizabil, avea o tinerețe care te făcea pe tine, tânăr de vârstă fiind, să te simți bătrân lângă dânsul”, a mărturisit IPS Părinte Teofan.

„Să găsești spații de exuberanță tinerească”

În dorința de a-L mulțumi pe Dumnezeu, tinerii au aflat și ceea ce trebuie să îndeplinească pentru aceasta. „Dumnezeu nu dorește de la tine decât să fii neviclean, iertător, nejudecător al păcatelor altora, smerit și nevinovat. Asta dorește Domnul de la noi”, i-a sfătuit IPS Părinte Mitropolit Teofan.

De asemenea, i-a mai sfătuit că „nu e bine să-ți obișnuiești  firea cu delăsări. Este bine să tai răul din rădăcină, este mult mai ușor la început să intri într-un anumit ritm al vieții, pentru că apoi îți va fi mult mai ușor. Dacă le-ai tot lăsat și amânat, ajungi un om moale și greutățile nu te găsesc pregătit să le faci față”.

Distracțiile pe care tinerii trebuie să le prefere sunt cele care pot să-i facă rodnici și bineplăcuți în fața lui Dumnezeu, să nu se despartă de Iisus Hristos, să practice o lectură adevărată, un spectaol din înțelepciunea lumii. „Să găsești spații de exuberanță tinerească în drumeții, lecturi, pelerinaje. Să nu lași, ca tânăr, spații goale. Odihnește-te atunci când trebuie să te odihnești, trezește-te când trebuie să te trezești, hrănește-te când trebuie să te hrănești, muncește când trebuie să muncești și încearcă, atunci când ai spații libere, să fii de ajutor cuiva”.

În cea de-a treia zi a evenimentului, organizatorii și participanții au pus în scenă diferinte momente artistice și au rostit mesaje de rămas bun cu speranța unei revederi.

Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași, este o organizație de tineri care își propune să dezvolte proiecte cu și pentru tineri, într-un cadru cât mai apropiat de valorile morale creștin-ortodoxe.