Apelul Mitropolitului Onufrie: „Vă îndemn pe toți să încetați imediat să vă ucideți între voi!”

17 Februarie 2015 00:46 Ortodoxia în lume

„În numele istoriei de o mie de ani a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, îi îndemn pe toți acei care se numesc creștini, încetați imediat să vă ucideți între voi! Căci victime ale acestor lupte zilnic devin zeci de oameni nevinovați, femei, bătrâni și cel mai teribil – copii nevinovați”.

Cu ocazia împlinirii unui an de la primele manifestații de pe Maidan - piața centrală din Kiev, inițiate ca protest pentru faptul că Ianukovici a refuzat să semneze cu Uniunea Europeană, ceea ce avea să ducă la extinderea manifestațiilor, violențe și, în cele din urmă, la întregul lanț de evenimente ce au generat situația actuală, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine Onufrie a înndemnat la încheierea ostilităților cărora continuă să cadă zilnic zeci de oameni nevinovați.

„În zilele de pomenire a tuturor victimelor sângeroase din Piaţa Independenţei (Maidan), din centrul Kievului, vreau să fac un apel către toți fiii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, și împreună cu ei, către toți cei cărora le pasă de soarta statului ucrainean.

Cu un an în urmă, toată lumea a fost cutremurată de evenimentele care s-au desfășurat anume aici, la Kiev, și care au luat viața multor compatrioţi de-ai noştri. Jertfa acestora a marcat începutul unei tragedii și mai mari care a marcat anul precedent drept o pagină sângeroasă a istoriei ucrainene. Noi, împreună cu mii de văduve și orfani, cu mamele îndurerate a celor mai buni fiii ai Ucrainei, care și-au găsit moartea în regiunile din estul țării noastre, împreună cu toți nevoiașii și infirmii, împreună cu toți cei care și-au pierdut casele, îl implorăm pe Dumnezeu să le adauge înțelepciune și iubire creștină tuturor acelora de care depinde încetarea acestei vărsări de sânge îngrozitoare.

În numele istoriei de o mie de ani a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, îi îndemn pe toți acei care se numesc creștini, încetați imediat să vă ucideți între voi! Căci victime ale acestor lupte zilnic devin zeci de oameni nevinovați, femei, bătrâni și cel mai teribil – copii nevinovați.

În câteva zile Biserica va intra în săptămână brânzei (Maslenitsa). De obicei aceste zile pentru ucraineni sunt zile de distracție. Cu toate acestea, ținând cont de masacrul de pe Maidan, a căror aniversare cade în această săptămână, amintindu-ne de miile celor care au murit în ultimului an în estul Ucrainei, amintindu-ne că și astăzi, poate chiar în acest moment, acolo continuă să moară oamenii, Biserica Ortodoxă Ucraineană anulează toate festivitățile, care au loc în mod tradițional în această perioadă a anului.

De asemenea, doresc să mă adresez reprezentanților artei, culturii şi mass-media, și tututror compatrioților noștri, lamsându-le îndemnul de a se alătura acestei inițiative. Acum nu este momentul potrivit pentru distracție. Acum e timp de rugăciune și de post, e timpul iertării păcatelor de dragul viitorului Ucrainei și al descendenților săi”.

Ultimele din categorie