Al doilea Colocviu misionar despre pastorația romilor în Arhiepiscopia Iașilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Al doilea Colocviu misionar despre pastorația romilor în Arhiepiscopia Iașilor

Departamentul Minorități din cadrul Sectorului Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat în zilele de 17 și 18 iulie, la Mănăstirea Miclăușeni, al doilea Colocviu misionar-pastoral cu tema: „Prezența romilor în spațiul liturgic al Bisericii – Motivație, strategii, metode misionare”. 

În cadrul acestei manifestări au participat mai mulți preoți și laici de etnie romă specializați în lucrarea misionară cu romii din mai multe Eparhii din țară, dintre care: Pr. Daniel Gangă și pr. Marius Căldăraru din Arhiepiscopia Bucureștilor, pr. Nicoalae Gangă din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, pr. Marin Trandafir Roz din Arhiepiscopia Clujului, Vadului și Feleacului. De asemenea, de la Cluj au venit Ioan Lăcătuș Crăciun, teolog și sociolog, președinte al asociației Sfântul Moise Arapul, și Valer Hoca, consilier pentru minorități în cadrul Prefecturii Cluj. Arhiepiscopia Iașilor a fost reprezentată de preoții parohi care activează în contextul misionar al comunităților rome. 

Prima zi a lucrărilor a debutat cu Sfânta Liturghie în sobor, fiind urmată de o prelegere tematică cu scop introductiv. Aceasta a fost susținută, prin intermediul platformelor online, de Ion Sandu, inspector pentru minorități în cadrul Inspectoratul Școlar Județean Ialomița. Ziua a continuat cu două dezbateri în vederea aprofundării perspectivelor reliefate. În a doua parte a zilei, participanții au avut un dialog duhovnicesc cu părintele Nicodim Petre, Consilier în cadrul Sectorului Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, care a subliniat necesitatea înțelegerii unitare a misiunii cu romii, aceasta fiind o componentă integrantă a misiunii Bisericii în societate. 

În cea de-a doua zi, după Sfânta Liturghie, prelegerea tematică a fost susținută de către părintele dr. Marius Căldăraru, care a evidențiat dinamica istorică, culturală și pastorală a lucrării cu romii întreținută de Biserica Ortodoxă Română. Sesiunile de dezbatere și cele de concluzii din această zi au trasat câteva direcții practice, ele având rolul de a îmbunătăți abordarea misionară în comunităților rome. 

Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul pentru Minorități, își propune să dezvolte mai multe posibilități de facilitare a integrării în comunitatea liturgică a tinerilor și credincioșilor de etnie romă, prin cultivarea conștiinței ecleziale.

(Dumitru-Dan Zăhărescu, voluntar în cadrul Departamentului pentru Minorități al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor)

Citește despre: