Alimentația contribuie decisiv la stimularea atenției

Social

Alimentația contribuie decisiv la stimularea atenției

„În funcție de modul în care mănâncă un copil, se observă și randamentul lui la școală și la grădiniță. Masa nu ar trebui văzută ca fiind un chin, ci un moment de bucurie, petrecut în familie. La un copil neatent sau agresiv trebuie să urmărim atent ce a mâncat. Care au fost mesele principale și în ce atmosferă au fost servite. E mai bine să conturăm, decât să corectăm”, a subliniat nutriționistul Alina Stoica.

Vorbim tot mai des despre mâncare delicioasă și mult prea rar despre mâncare sănătoasă. Ne întrebăm de ce copiii nu dau randament la grădiniță sau la școală, de ce nu-și pot păstra atenția sau de ce devin violenți. Găsim tot felul de motive – dar, nu luăm în considerare hrana pe care le-am oferit-o pe timpul unei zile. În acest context joi, pe 7 mai, Școala „Varlaam Mitropolitul” și Grădinița „Buna Vestire” au organizat o nouă întâlnire în cadrul conferințelor „Ai copil. Învață să fii părinte!”. Nutriționistul Alina Stoica, fondatoarea conceptului NUTRIBALANCE şi unul dintre colaboratorii cunoscutului doctor Pavel Chirilă, fondatorul Clinicii Nera, a vorbit despre „Rolul esențial al alimentației în stimularea atenției”.

Alina Stoica a atras atenția asupra faptului că medicina copilului sănătos este ignorată – în România, prevenția făcându-se doar pe hârtie. De aceea, părinții au un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor, cu atât mai mult cu cât circuitele neuronale se conturează încă din timpul sarcinii. Astfel, putem spune că e important ceea ce mâncăm, dar și ceea ce nu mâncăm. De top rămân, în continuare, alimentele menționate încă din Biblie: smochine, stafide, rodii, pește, miere, măsline, orz, pâine, migdale, fistic, semințe (in), struguri, carne, lapte.

Între nutriție și atenție există întotdeauna o legătură. Trebuie să ținem cont de natura alimentelor, de obiceiurile alimentare, de alimente specifice grupelor sanguine, dar și de alergiile și de intoleranțele alimentare. Alimentele trebuie să genereze impact pozitiv la nivel psihologic, hormonal, digestiv și la nivelul imunității. „În funcție de modul în care mănâncă un copil, se observă și randamentul lui la școală și la grădiniță. Masa nu ar trebui văzută ca fiind un chin, ci un moment de bucurie, petrecut în familie. La un copil neatent sau agresiv trebuie să urmărim atent ce a mâncat. Care au fost mesele principale și în ce atmosferă au fost servite. E mai bine să conturăm, decât să corectăm”, a subliniat nutriționistul Alina Stoica.

Citește despre: