"Am dat identitate bisericii prin așezarea crucilor pe turle"

Știri

"Am dat identitate bisericii prin așezarea crucilor pe turle"

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoți, a sfințit ieri crucile ce vor fi așezate pe turlele Bisericii “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“ din parohia Lecca, Protopopiatul Bacău.

În cadrul slujbei sfințirii clopotelor, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a rostit un cuvânt de învățătură în care a remarcat că prin așezarea crucilor pe turlă, noul sfânt lăcaș a primit identitate. “Am venit pentru a stimula această comunitate, situată înt-o zonă defavorizată, în aceste zile aflate sub binecuvântarea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Am dat identitate bisericii prin așezarea crucilor pe turle, și, totodată, prin aceasta, i-am încurajat pe credincioși să ducă mai departe osteneala, alături de preotul paroh Nicolae Lambru“, a spus, PS Ioachim Băcăuanul.

Cultul Sfântului Voievod în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a explicat că prin așezarea lăcașului de cult al parohiei Lecca sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare se dorește o întărire a cultului Binecredinciosului Voievod în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, eparhie în care există în momentul de față mai multe lăcașuri de cult ce-și serbează patronul spiritual pe 2 iulie. “Dorim să întțrim cultul Sfântului Ștefan cel Mare întrucât este născut în această eparhie, la Borzești. Din anul ștefanian 2004, s-au organizat numeroase evenimente spiritual-culturale închinate Sfântului Voievod al Moldovei. În eparhia noastră sunt cinci biserici și o mănăstire cu hramul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, între care se află și cea din parohia Lecca“, a mai spus PS Ioachim Băcăuanul.


Piatra de temelie s-a pus pe 2 iulie

Piatra de temelie a Bisericii “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“ a fost pusă de PS Ioachim Băcăuanul, pe 2 iulie 2007. În prezent sfântul lăcaș este acoperit, urmând ca anul viitor să fie întreprinse mai multe lucrări: acoperirea cu tablă, realizarea tencuielilor, montarea tâmplăriei. La ridicarea lăcașului de închinăciune au contribuit enoriașii din parohie și autoritățile locale. După cum ne-a relatat pr. paroh Nicolae Florin Lambru în prezent sfintele slujbe se oficiază în biserica-monument istoric din lemn, care datează din 1756. (Constantin Ciofu)