„Ambulanța pentru monumente” a salvat una dintre cele mai vechi biserici de lemn din țară, construită la Botoșani în anul 1234

Arhiepiscopia Iaşilor

„Ambulanța pentru monumente” a salvat una dintre cele mai vechi biserici de lemn din țară, construită la Botoșani în anul 1234

Timp de o lună, în perioada 30 iunie-30 iulie 2024, s-a realizat intervenția de schimbare a învelitorii de șindrilă a bisericii de lemn „Sfântul Dimitrie” din parohia Ionășeni, protopopiatul Botoșani.

Această intervenție a fost realizată de Asociația „Actum”, în baza parteneriatului încheiat între această asociație și Parohia Ionășeni.

Timp de patru săptămâni, s-au desfășurat lucrări intense la care au participat trei serii de voluntari, în total peste 60 de studenți de la diferite facultăți, șapte meșteri specialiști în șindrilă, oameni săritori din comunitatea locală, și nenumărate gospodine care și-au dat concursul pentru a asigura mesele zilnice.

După curățare, schela acoperișului a fost întărită și astereala a fost schimbată. De asemenea, au fost montate cele două cruci de lemn de pe acoperiș.

Lucrările de punere în siguranță au fost susținute de comunitatea locală și de mai mulți sponsori, fiind supravegheate de specialiști în domeniul conservării și a restaurării monumentelor istorice.

„Biserica de lemn din localitatea Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani, este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din țară. Fiind închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, biserica a fost construită în anul 1234, de către un înaintaș al lui Dragoș Vodă”, se arată pe site-ul Primăriei Trușești. În ziua de 18 ianuarie 1827, bisericuța de lemn din livadă a fost resfințită, trecând la acea dată printr-o serie de reparații majore.

Asociațiile „Actum” și „Monumentum” se bucură pentru oportunitatea de a contribui încă o dată la salvarea patrimoniului.

Citește despre: