Antim Ivireanul, un Sfânt adus aproape de inima noastră

Prezentare de carte

Antim Ivireanul, un Sfânt adus aproape de inima noastră

    • Antim Ivireanul, un Sfânt adus aproape de inima noastră
      Antim Ivireanul, un Sfânt adus aproape de inima noastră

      Antim Ivireanul, un Sfânt adus aproape de inima noastră

Am parcurs cu mare bucurie paginile lucrării, respirând grăbit ritmului ei descriptiv. E un mare har să scrii atât de intens emoțional istoria. Iar când reușești, e o bucurie pentru cititor.

O lucrare a distinsului patrolog și traducător român Ion Marian Croitoru mi-a inspirat titlul Picăturii acesteia. Îngrijit cum se cuvine, a apărut volumul său Sfântul Antim Ivireanul apărător al legii strămoșești (Editura Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului, 2019, 78 pg.).

O aducere dinaintea cititorului a unei icoane de Arhiereu inspirat de Duhul Sfânt în misiunea Bisericii, în tipărirea și răspândirea cuvintelor celor bune ale teologiei. O scurtă introducere: Sfântul Ierarh Antim Ivireanul – mărturisitor al dreptei credințe (pp. 5- 9), semnată de IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, deschide cercetarea la care colegul nostru târgoviștean a muncit cu mare acrivie: Atitudini și gesturi de urmat ale Sfântului Antim Ivireanul: îndreptător de moravuri, analist al vieții politice și apărător al legii strămoșești (pp.. 11- 70) – cum își numește cercetarea.

Personal o socotesc o provocare la deschiderea mai amplă a orizontului cunoașterii scrierilor și atitudinilor marelui Ierarh, care s-a împăcat în moarte cu Voievodul Constantin Brâncoveanu, peste viață și încercare de slăbiciune umană. Nu este suficient să vă spun despre bibliografie sau seriozitatea scriiturii, ci trebuie să vă spun că fiecare informație este construită să îmbie la cercetare, la asumarea certitudinii istorice în creșterea cunoașterii în Duh a unei rațiuni luminate de Hristos. Am parcurs cu mare bucurie paginile lucrării, respirând grăbit ritmului ei descriptiv. E un mare har să scrii atât de intens emoțional istoria. Iar când reușești, e o bucurie pentru cititor.

Sursa: Tribuna.ro

Citește despre: