Simpozionul „Tinerii în Biserică şi în Societate” va avea loc la Alba Iulia

5 Mai 2016 18:33 Arhiepiscopia Alba Iuliei

Urmând unei tradiții de peste un deceniu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia organizează, ca de fiecare dată la început de primăvară și în perioada pascală, Simpozionul Internațional cu tema „Tinerii în Biserică și în Societate”, eveniment care se va bucura de prezența unor personalități marcante din domeniul disciplinelor socio-umane: teologie, filozofie, medicină, sociologie, istorie, psihologie, bioetică, filozofie medicală, etică economică, etică socială și politică.

Simpozionul va debuta luni, 9 mai 2016, la ora 9.00, cu slujba de Te-Deum în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, urmată, la ora 9.30, de salutul decanului facultății, Pr. Prof. Dr. Mihai Himcinschi, de cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, de salutul oficialităților albaiuliene și de cuvântul domnului rector, Prof. Dr. Daniel Breaz.

Ca și în anii precedenți, vor exista în cele două zile ale simpozionului două sesiuni în plen, în prima parte a zilei și două sesiuni pe ateliere de lucru, în a doua parte a zilei. Vor fi patru paneluri de lucru în care invitații se vor împărți potrivit preocupărilor și intereselor proprii: Primul panel - Teologia Bisericii Ortodoxe în dialog cu tinerii; al doilea panel - Ajutorarea tinerilor noștri la dobândirea discernământului spiritual de care au nevoie înaintea provocărilor erei digitale; al treilea panel - Artele și funcția lor educativă și formatoare; Modele și pseudo-modele în viața tinerilor; al patrulea panel - Educația tinerilor între sacru și secular.

În a doua zi a Simpozionului (10 mai 2016), la ora 12.00, va avea loc un eveniment academic de excepție: acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” domnului profesor Mark J. Cherry, de la „St. Edward’s University”, Austin, Texas, USA.

Studiile şi cercetările de etică şi bioetică ale profesorului Mark J. Cherry au darul de a fi deopotrivă călăuze şi revelații științifice într-o lume în care dorința de a trăi şi de a face bani întâlnește într-un „nod gordian” drepturile personale, etica medicală, socio-politică și economică împreună cu principiile evanghelice care stau la temelia societății moderne.

Muncind asiduu ca editor la Journal of Medicineand Philosophy (Oxford University Press), Senior Editor asociat al revistei Christian Bioethics (Oxford University Press) şi editor-șef la Health Care Ethics Committee Forum (Springer); fondator şi co-editor al colecţiei The Annals of Bioethics (Routledge) şi editor al colecției Philosophical Studies in Contemporary Culture (Springer), Mark J. Cherry a devenit unul dintre cei mai respectaţi specialişti în domeniu.

Vocația profetică a Bisericii se va manifesta în cele două zile ale Simpozionului prin glasul participanților, în cetatea Alba Iuliei, Bălgradul de odinioară, în locul în care cuvântul omului s-a împletit cu cuvântul Domnului în darul cel mai de preț al acestei urbe: Noul Testament, Legea desăvârșită a Cuvântului, Care luminează pe tot omul care vine în lume (Ioan 1, 9).

Sursa: reintregirea.ro

Ultimele din categorie