Polihroniu la primirea delegaţiei Bisericii Ortodoxe Ruse

26 Octombrie 2017 22:25 Arhiepiscopia Bucureştilor

Delegaţiile Bisericilor Rusiei şi a României au ajuns joi pe Dealul Patriarhiei în jurul orei 17.40. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk a purtat racla cu moaştele Sfântului Serafim de Sarov în altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

A urmat un moment liturgic, apoi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt cu prilejul acestui moment istoric. Părintele Patriarh Daniel a mulţumit Patriarhului Rusiei pentru participarea la hramul Catedralei Patriarhale şi pentru aducerea în dar a unui fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov: „Vă mulțumim, Preafericirea Voastră, iubit frate întru Hristos şi coslujitor, că ați venit la marea sărbătoare a Catedralei patriarhale şi a orașului Bucureşti, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou!”.

În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre momentul venirii moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în România, dar şi despre perioada grea a comunismului care a rănit atât Biserica Rusiei cât şi Biserica României.

Despre cei doi sfinţi, Sfântul Serafim şi Sfântul Dimitrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că au în comun sfinţenia ca dar al Sfântului Duh pe care l-au cultivat prin credinţă statornică, dar şi faptul că moaştele celor doi sfinţi cuvioși au traversat perioada grea a dictaturii comuniste.

Patriarhul României a amintit şi de atitudinea ostilă Bisericii Ortodoxe Române din timpul comunismului, evidenţiind că în 1989 Nicolae Ceauşescu a interzis organizarea hramului Sfântului Dimitrie, iar Patriarhul Teoctist, deşi supus presiunilor politice, nu a mutat departe moaştele Sfântului Dimitrie, ci le-a dus la Biserica Sf. Nicolae Vlădica în vecinătatea Catedralei Patriarhale: „La două luni după această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie, în 22 decembrie 1989, regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit, iar românii credincioși strigau pe străzile Bucureștilor: Cu noi este Dumnezeu!”.

La rândul său, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Kirill a mulţumit pentru invitaţia de a vizita România şi a vorbit despre evlavia de care se bucură Sfântul Serafim de Sarov în rândul credincioşilor ambelor Biserici: „Sunt bucuros să am posibilitatea de a ajunge pe binecuvântatul pământ românesc şi să văd pe viu evlavia credinciosului popor român. Răspunzând solicitării Preafericirii Voastre am adus în dar Bisericii Ortodoxe Române surori un fragment din moaştele unui mare sfânt, a cuviosului Serafim din Sarov care este iubit mult atât în România cât şi în Rusia”.

Făcând referire la îndemnul mult cunoscut al Sfântului Serafim: „dobândeşte duhul păcii şi mii în jurul tău se vor mântui”, Preafericirea Sa a îndemnat pe credincioşi să ceară milostivire de la Dumnezeu ca să primească duhul păcii şi al dragostei.

Pacea şi dragostea sunt valori importante pentru om indiferent de societatea în care trăieşte pentru că ele pornesc de la Dumnezeu. Într-o singură comunitate pot fi realizate deplin, iar acesta comunitate este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească”, a subliniat Patriarhul Kirill.

După cuvântările adresate, moaştele Sfântului Serafim de Sarov au fost purtate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în noul baldachin al Catedralei patriarhale. Apoi, cei doi Patriarhi au mers şi s-au închinat la moaştele sfinţilor: Dimitrie cel Nou, Serafim de Sarov, Sfântul Nectarie, precum şi la un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie