Ajunul Floriilor la Iași: „Ambianța care a dominat această procesiune a fost una de bucurie”

8 Aprilie 2017 19:24 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

2.500 de credincioşi şi zeci de preoţi din protoieriile Iaşi 1, Iaşi 2 şi Iaşi 3 ale Arhiepiscopiei Iaşilor au participat, în această după-amiază, la procesiunea tradiţională de Florii organizată în capitala Moldovei, în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim. Traseul urmat de credincioşi şi de soborul de clerici a avut ca loc de plecare Biserica Bărboi, unde a fost oficiată anterior slujba Vecerniei unită cu Litia de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În municipiul Iaşi, zeci de preoţi şi 2.500 de credincioşi au fost prezenţi sâmbătă, 8 aprilie 2017, în ciuda vremii nu tocmai prietenoase, la tradiţionalul Pelerinaj de Florii, după ce au participat mai întâi la slujba Vecerniei de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi, oficiată de PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Cu icoane şi flori în mână, participanţii la procesiune au înălţat rugăciuni şi au intonat cântări specifice acestui mare praznic împărătesc.

„Învierea este bucurie prin excelență”

Traseul urmat de credincioşii ieşeni a avut ca loc de plecare Biserica Bărboi, după care s-au făcut scurte opriri la Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit“ şi la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, iar la final, la Catedrala mitropolitană a fost citită rugăciunea de binecuvântare pentru pelerini, după care a urmat un scurt cuvânt al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan: „Ambianța care a dominat această procesiune a fost una de bucurie, pentru că așteptăm să vină marea sărbătoare a Învierii, iar Învierea este bucurie prin excelență. Adevăratul creștin este cel care așteaptă în fiecare clipă Învierea, și cu atât mai mult în această perioadă atât de densă și atât de adâncă a anului liturgic. Ne desparte de Duminica Învierii Săptămâna cea Mare, săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos și înțelegem din acest lucru că bucuria pe care o așteptăm trece prin dumnezeiasca Cruce”.

Mâine, 9 aprile, de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași

 

De la același autor

Ultimele din categorie