Așezământul-clopotniță din Parohia Hândrești, sfințit de IPS Mitropolit Teofan

25 Iulie 2016 19:51 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

La Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Hândrești, comuna Oțeleni, Protopopiatul Pașcani, s-a reuşit, prin grija părintelui paroh Dan Turcu, ridicarea şi finalizarea unui aşezământ-clopotniță, cu încăperi care vor servi atât pentru o casă mortuară, cât și pentru biblioteca parohială. Ca o încununare a eforturilor enoriaşilor şi ale preotului din Hândrești, slujba de sfinţire a aşezământului a fost oficiată duminică, 24 iulie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor de preoţi şi diaconi. 

Aşezământul - clopotniță din Parohia Hândrești va avea ca hram sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujba de sfinţire prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu untdelemn sfinţit a fost oficiată de IPS Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Pavel Postolachi, protoiereul Protopopiatului Pașcani.

După alocuțiunile rostite de părintele mitropolit și de părintele protopop, pr. paroh Dan Turcu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan „Crucea Moldavă pentru clerici”, cea mai mare distincţie a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La final, toţi binefăcătorii care au ajutat la ridicarea aşezământului, inclusiv domnul Dan Frunză, fiu al satului, şi domnul Costel Crâşmaruc, meşter, au primit diplome de vrednicie, iar toți cei prezenți au primit câte o icoană de lemn din partea parohiei.

Înainte de a părăsi localitatea Hândrești, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat muzeul parohial, în care sunt expuse veşminte vechi, obiecte și cărţi liturgice, etc. 

De la același autor

Ultimele din categorie