Cea mai nordică biserică de pe teritoriul țării noastre, sfințită de IPS Mitropolit Teofan

19 Septembrie 2016 15:47 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor
 

Credincioşii din localitatea Horodiștea-Păltiniş, Protopopiatul Darabani, au găzduit duminică, 18 septembrie a.c., cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț“. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Biserica de piatră „Sfântul Ioan Iacob” este situată la intrarea în satul Horodiștea, în stânga indicatorului de intrare în localitate, ca un semn de binecuvântare a meleagurilor în care s-a născut Sfântul. Noul locaș de cult a fost construit pe parcursul a 18 ani, fiind cea mai nordică parohie de pe teritoriul țării noastre.

Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârşite în Parohia Horodiștea, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii închinate Sfântului Ioan Iacob, precum şi slujba Sfintei Liturghii. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Horodiștea îl aşteptau de atâţia ani.

„Rugăciunea, în diferitele ei forme, îl ajută pe om să guste încă din această viață Împărăția Cerurilor”

După ce biserica a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin, a urmat slujba Sfintei Liturghii, pe o scenă special amenajată în curtea locașului de cult. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat în cuvântul de învăţătură importanța rugăciunii: „Toate sunt importante în viața creștinului – nașterea de copii, să fii cinstit, să fii curat, să postești, să dai milostenie, să zidești biserici, însă dacă lipsește rugăciunea din viața noastră, toate celălalte parcă nu mai au aceeași valoare. Rugăciunea îl așază pe om în legătură cu Împărăția lui Dumnezeu, iar toate celălalte – milostenia, postul, corectitudinea – îl întăresc pe om în starea de fiu al Împărăției lui Dumnezeu. Rugăciunea, în diferitele ei forme, îl ajută pe om să guste încă din această viață cum este taina Împărăției Cerurilor”.

În cadrul slujbei arhierești, tinerii preoți Ștefănel Stelian Ciurciun şi  Andrei Costin Mancaș au primit hirotesia întru duhovnic.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc acordarea de distincţii din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru preoţi şi ctitori. Astfel, părintele paroh Dumitru Ciprian Muraru a fost hirotesit întru iconom stavrofor, părintele Liviu Lăzărescu de la Parohia Răducăneni, Protopopiatul Iași 2 a primit diplomă de vrednicie, iar părintele Alexandru Paveliuc de la Parohia Slobozia Cordăreni, Protopopiatul Dorohoi a fost ridicat la rangul de iconom. De asemenea, primarul comunei Păltiniș - Costel Romanescu, a primit o distincţie de vrednicie, alături de Consiliul parohial şi de enoriaşii Parohiei Horodiștea.

Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Ioan Iacob” din Horodiștea fost pusă în anul 1998, cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic Botoșăneanul și prin jertfa inginerului Iacob Constantin, care a pus mult suflet la ridicarea acestei biserici. Locașul de cult bucură privirile și sufletele credincioșilor prin aspectul său grandios și frumusețea zidurilor lucrate în piatră de Prut.

De la același autor

Ultimele din categorie