Concert de muzică laică în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași

22 Septembrie 2017 12:02 Educaţie
 

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași propune publicului o incursiune în lumea culturii și a muzicii bizantine. Evenimentul va viza atât o ilustrare a frumuseții lumii religioase bizantine, cât și a celei laice. În acest sens, festivalul va cuprinde o gamă largă de evenimente, având ca invitați reprezentanți de seamă ai muzicii bizantine din țări precum Grecia, Liban, Serbia, Statele Unite ale Americii și România.

Pe acest fond, cea de a patra zi a festivalului va avea ca invitați nume de referință în domeniul muzicii bizantine din Grecia și România. Primul eveniment din cadrul acestei zile este reprezentat de slujba Vecerniei  Mari, corurile care vor interpreta fiind Corul Bizantin Grec (Atena, Grecia) și corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00 la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Seara celei de a patra zi va introduce publicul în lumea muzicii bizantine laice. În acest sens, organizatorii propun publicului un concert de muzică veche vocal instrumentală de sorginte orientală. Evenimentul va avea loc la Atrium, Palas Mall, începând cu ora 19:00.

Invitații concertului sunt Ansamblul „Christos Tsiamoulis” din Atena, Grecia. Christos Tsiamoulis este profesor la Conservatorul din Atena și la Institutul „Sf. Maxim Grecul”. Activitatea sa didactică include de asemenea îndrumarea a trei formații corale din Atena. Cântă la oud, lăută, tambură, mandolină, liră bizantină, kemane capadocian, nei, fluier și caval.

Împreună cu formația sa instrumentală, a susținut concerte în America (New York, Boston, Chicago, Saint Louis și Santa Barbara), în Europa (Utrecht, Amsterdam, Bonn, Berlin, Munchen, Londra, Dresda, Stockholm, Helsinki, Veneția, Madrid, Sevilia, Cordoba, Castilia, Barcelona, San Sebastian), precum și în alte colțuri ale lumii (Moscova, Constantinopol, Ierusalim, Betleem, Cipru, Smirna, Cairo, Sidney, Melbourne, Vietnam).

Alături de aceștia, vor concerta membrii Ansamblului de Muzică Veche „Anton Pann” din București. Specificul activității Ansamblului „Anton Pann” este reprezentat pasiunea și orientarea către cultura românească veche. Formația a susținut concerte atât în țară, cât și în orașe mari din Europa precum Madrid, Londra, Bruxelles, Zagreb, Krakovia, Wroclaw, Veneția, Bologna, Istanbul, Izmir, Ankara, Atena, Nafplio sau Chișinău, reprezentând cu succes țara și valorile ei culturale și tradiționale.

Detalii suplimentare cu  privire la invitații Festivalului, dar și informații cu privire la program  pot fi aflate de pe site-ul oficial al evenimentului - www.ibmf.ro și de pe pagina oficială de Facebook - https://www.facebook.com/www.ibmf.ro. (Ana-Maria Țoc, coordonatorul pe comunicare al Festivalului, Larisa Alui-Gheorghe, Secretar al Festivalului)

Ultimele din categorie