Corul ,,Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Iași a reprezentat România la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică religioasă ,,Edict Music Festival”

14 Iunie 2017 22:24 Educaţie

În perioada  3-6  iunie 2017, în localitatea  Niș din sud-estul Serbiei s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Religioasă „Music Edict Festival”. Anticul oraș roman  de odinioară  Naissus, astăzi modernul Niș,  a  reușit  să reunească, alături de un public numeros, participanți consacrați: 18 formații corale academice sau bisericești  din țări precum Rusia, Franța, Grecia, Slovenia, Israel, Regatul Unit, Germania, Muntenegru, țara gazdă Serbia, dar și România. În Catedrala „Sfânta Treime”  din Niș, corurile participante și-au adus ofranda de recunoștință și imnul de slavă celui care avea să schimbe cursul evoluției creștinismului și Bisericii în lume: vrednicul Sfânt Împărat Constantin cel Mare .

Având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei,  Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”- Iași a fost singura formație care a reprezentat România, iar prezența lui la Niș a fost una providențială, după cum au comentat organizatorii la finalul Festivalului.

Corul ieșean a fost pregătit de-a lungul timpului de doi dascăli inimoși, la rândul lor foști absolvenți ai Seminarului ieșean din prima promoție de după reactivarea  instituției teologice în 1995 - părinții profesori Ursache Mihai și Zaltariov Iulian - care au avut șansa de a crește și de a se forma sub bagheta unui vașnic stejar al psaltichiei tradiționale, nimeni altul decât reputatul profesor universitar și doctor în etnografie și folclor, părintele Bucescu Florin, fost dascăl al Seminarului ieșean.  Primind un nume cu rezonanță de la însăși Preafericirea Sa, Părintele Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi Sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Corul „Basileus” a scris pagini nemuritoare nu doar în istoria Seminarului de la Iași, cât mai cu seamă în inimile celor care au avut bucuria să îl audieze la concerte, concursuri locale, zonale sau naționale.

Participarea la un Festival Internațional de o asemenea anvergură, alături de coruri prestigioase precum Corul Radiodifuziunii  de Stat  din  Belgrad ,au dat un nou avânt tinerilor coriști ieșeni și un imbold dascălilor lor care s-au văzut puși în fața unei provocări fără precedent. După o perioadă de pregătire intensă ce a presupus nenumărate repetiții și un repertoriu bine ales, Corul ,,Basileus” avea să ofere un moment muzical  de neuitat, repertoriul ales doar din muzica psaltică  constituind  cu adevărat pata de culoare care a dat viață întregului Festival din acest an de la Niș. Evoluția seminariștilor ce a reprezentat România a cules ropote de aplauze la finalul reprezentației, măiestria părintelui diacon dirijor Mihai Ursache  fiind încă o dată evidențiată atât prin frumusețea programului susținut, cat și prin elogiile și diplomele primite.

Un moment aparte, ce a întregit imaginea prezenței românilor la acest festival, a fost dat pr. prof. Gabriel Coroamă  care a făcut o scurtă prezentare în limba germană a orașului Iași și a Seminarului ieșean, traducerea în limba sârbă fiind asigurată de către o membră a Corului Catedralei „Sfânta Treime” din Niș. Cele două icoane pictate pe lemn în Atelierul de pictură al seminarului ieșean ce au fost oferite în dar de către membrii delegației române Institutului Branko din Niș și  respectiv  organizatorului Festivalului,  doamna Sara  Cincarevic, au ridicat publicul spectator  în picioare, profund mișcat fiind de frumosul gest irenic al membrilor delegației Seminarului ieșean. Așa după cum avea să afirme organizatoarea acestui Festival de marcă, doamna Sara  Cincarevic, Corul „Basileus” „a fost singurul care, în cele cinci ediții de până acum, a oferit țării gazdă și organizatorilor un dar simbolic în semn de prețuire și recunoștință”.

Alături de vizitarea unor obiective marcante ale orașului Niș precum „Turnul cu cranii - Cele Kula” simbol al rezistenței poporului sârb împotriva stăpânirii otomane sau a sitului arheologic Mediana ce cuprinde cele mai deosbite mozaicuri romane din secolul IV din sud-estul Europei,  periplul corului ieșean a mai cuprins și vizitarea Vechii Cetăți a Nișului - locul de naștere a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Șederea la Niș a fost fructificată și prin încheierea unui parteneriat cu Seminarul  de aici, membrii delegației Seminarului ieșean fiind primiți de către părintele rector Milutin Timotievic, ce a manifestat mult interes pentru intensificarea relațiilor de frățietate și cooperare cu Biserica Ortodoxă Română.

Pentru seminariștii ieșeni și profesorii lor însoțitori, adevăratul premiu aveau să îl obțină prin răbdarea arătată în a parcurgerea celor 500 de km dus-întors de la Niș până la cele două mănăstiri faimoase în întreaga Ortodoxie: Lelić ce adăposește moaștele Sfântului Ierarh Nicolae Velimirovici și Ćelije, ce adăpostește moaștele Sfântului Justin Popovici. „La Mănăstrirea Ćelije, cele 913 trepte coborâte și din nou urcate, au constituit cu adevărat piatra de hotar dintre voință și renunțare, însă mijlocirea Sfântului Cuvios Părinte Justin Popovici ne-a arătat până la urmă pe toți a fi biruitori și astfel am fost învredniciți de a ne închina și sfintelor sale moaște”, a declarat pr. prof Coroamă Gabriel.  Pe tot parcursul șederii în Niș, delegația română a fost însoțită de inimosul părinte sârb Dragan Stankovic și doamna preoteasă Daniela, româncă originară din Vorona Botoșanilor. Părintele Dragan este paroh la Parohia Gadzin Han de lângă Niș și a ridicat o Biserică în cinstea Sfintei Cuvioase Maicii Parascheva de la Iași, fiind deasemenea interesat în a mijloci încheirea unui acord de înfrățire între orașul Iași și orașul Niș.

Mulțumind lui Dumnezeu și Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, ocrotitorii paraclisului din incinta Seminarului din Iași, membrii Corului „Basileus”, alături de părinții profesori Coroamă Gabriel, Ursache Mihai și Zaltariov Iulian, aduc sincere mulțumiri Sectorului Învățământ din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, respectiv preacuviosului părinte arhimandrit Hrisostom Rădășanu, preacucernicului  părinte  Bahrim Dragoș,  directorul Seminarului din Iași, doamnei profesor Iușcă Dorina, precum și altor instituții și oameni de bine ce au făcut posibilă deplasarea în Serbia și participarea Corului la această manifestare deosebită.

Ultimele din categorie