Corul psaltic al Catedralei din Iaşi i-a încântat pe prietenii și frații din stânga Prutului

7 Mai 2016 20:48 Arhiepiscopia Iaşilor

Joi, 5 mai 2016, în sala Teatrului „Ginta Latină” din Chişinău,a avut loc un concert inedit de muzică bizantină şi tradiţională - „Hristos a Înviat, Bucuria noastră!”, susţinut de către membrii Corului Psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, sub conducerea părintelui Arhidiacon Ciprian Rusu. Concertul a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu susținerea părintelui  protosinghel Nicodim Petre, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. La acest eveniment au participat Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, membrii ASCOR Chişinău, preoţi consilieri şi protopopi din eparhie, împreună cu peste 300 de credincioși, printre care foarte mulţi tineri.

Concertul a debutat cu un moment înălţător de rugăciune, toți cei prezenți cântând la unison „Hristos a înviat!”. Pr. arhid. Ciprian Rusu a rostit un cuvânt de salut şi a prezentat corul în faţa auditoriului: „Această vizită la fraţii din Basarabia stă sub egida a două cuvinte: bucurie şi prietenie. Ne dorim să împărtăşim câtor mai mulţi oameni bucuria Învierii și, de asemenea, ne dorim să legăm o prietenie şi o colaborare frumoasă cu fraţii români de aici, cu preoţii, cu tinerii şi cu întregul popor ortodox din Republica Moldova, venind în fiecare an la Chişinău «cu picioare vesele»”.

După cântările specific Praznicului, psalţii ieşeni au adus apoi prinos de laudă Cuvioasei Paraschevam interpretând stihiri din slujba Acatistului şi Paraclisului a Celei care este ocrotitoare a corului. La finalul primei părți a spectacolului, părintele Nicodim Petre a fost invitat să rostească câteva cuvinte, subliniind că „O bucurie se înmulţeşte atunci când este împărtăşită. Adevărata bucurie se trăiește în comuniune cu Dumnezeu și cu oamenii. Tinerii care ne-au încântat în seara aceasta au primit un dar, iar acest dar este nevoie să fie înmulțit și să fie folosit spre slava lui Dumnezeu. Prin cântec aducem laudă lui Hristos Cel înviat dar Îl și mărturisim. Cântarea liturgică este și o formă de mărturisire.”

În continuare, preț de câteva minute, un grup de credincioși în costume populare specific zonei au interpretat cântece şi au fost recitate versuri închinate Praznicului Învierii.

În ultima partea a concertului, ieșenii au interpretat un florilegiu de cântări ale compozitorului Anton Pann, susținuți la chitară de către părintele Teodor Cenuşă. Un moment emoționant a fost creat prin interpretarea „Baladei Brâncovenilor”, baladă care vorbeşte despre strămoşi noștri, despre curaj, demnitate, identitate, şi despre martiriu, adică despre mărturisirea credinței cu prețul vieții. S-au interpretat și piesa Doineşi o Horă. În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a mulţumit oaspeţilor, i-a îmbrăţişatşi i-a binecuvântat, adresându-le invitaţia de a reveni la Chişinău cât mai des.

Irina Zatic, participantă la acest eveniment, ne-a mărurisit:„am fost chemați să «cheltuim» două ore din timpul nostru pentru concertul corului psaltic «Chivotul» al Catedralei Mitropolitane «Sfânta Parascheva» din Iași. Și, într-adevăr, a fost o investiție din care am avut mult de câștigat. Pentru publicul moldovean, muzica psaltică dăruită de către oaspeții dragi din România a fost nu numai o audiție rarisimă, ci și un bun prilej de a ne educa gustul și preferința pentru acest stil. Dat fiind faptul că pe teritoriul Republicii Moldova nu avem școli și oameni pregătiți în muzica bizantină, aici având preponderență muzica corală, acest concert a fost un prilej de cunoaște și a avut un rol educativ de mare valoare pentru cei prezenţi. Pentru o clipă, am simțit că sunetele emise de corul psaltic aveau acces liber de la inimă la inimă și că sala devenise un întreg”. (Dumitru Duma, Corul «Chivotul» al Catedralei Mitropolitane din Iași)

Ultimele din categorie