Enoriaşii Parohiei „Sfântul Nicolae“ - Socola şi-au cinstit ocrotitorul împreună cu IPS Mitropolit Teofan

6 Decembrie 2015 18:58 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Momente pline de emoţie şi de bucurie pentru enoriaşii Parohiei „Sfântul Nicolae“ - Socola din Iaşi, unde, în această duminică, Sfânta Liturghie dedicată hramului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Câteva sute de credincioşi din întreg municipiul au participat la slujba arhierească şi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

Credincioşii Parohiei „Sfântul Nicolae“ - Socola din Iaşi, alături de pr. paroh Grigore Timoftescu şi de pr. slujitor Gheorghe Lutic, l-au avut în mijlocul lor, ieri, 6 decembrie 2015, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de învăţătură. După tradiţionala primire cu pâine şi cu sare a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei la poarta bisericii, soborul slujitor a intrat în locaşul de cult, unde a debutat slujba Sfintei Liturghii arhiereşti. La început, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a citit rugăciunea arhierească de dezlegare.

„Biruinţa cea mai mare o are omul care este iubit de foarte mulţi“

După citirea Sfintei Evanghelii, în cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Teofan, făcând referire la etimologia numelui Nicolae, care înseamnă „victoria poporului, izbânda neamului“, a subliniat cum poate deveni omul cu adevărat un biruitor: „Biruinţa cea mai mare o are omul care este iubit de foarte mulţi. Cel măreţ şi puternic este temut, este eventual admirat şi respectat, dar stai la distanţă de el. Simţi că ceva anume te obligă să nu te apropii foarte mult de o asemenea persoană. Însă, de un om precum Sfântul Ierarh Nicolae - blând, smerit, bun, milostiv, te apropii de el precum se apropie un copil de un om bătrân. De aceea copiii îl iubesc pe Sfântul Ierarh Nicolae mai mult decât pe oricare sfânt; simt în el cele 10 roade ale Sfântului Duh pe care le menţionează Sfântul Apostol Pavel - dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea şi curăţia“.

La finalul slujbei, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protoieriei Iaşi 2, a apreciat modul în care slujitorii Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Socola îşi fac datoria din punct de vedere pastoral, administrativ şi social-filantropic, amintind că locaşul de cult este pimul zidit şi sfinţit după 1990 în municipiul Iaşi. Părintele paroh Grigore Timoftescu a mulţumit IPS Mitropolit Teofan pentru slujirea şi împreuna-rugăciune la slujba hramului, oferindu-i drept amintire din partea parohiei o cruce de binecuvântare.

La ieşirea din biserică, IPS Părinte Teofan a oferit cozonac copiilor prezenţi, după care a rostit o rugăciune la mormântul doamnei preotese Gabriela Mihaela Timoftescu, trecută la Domnul în luna martie a acestui an.

Demolată de comunişti, reconstruită de enoriaşi

Biserica „Sfântul Nicolae“ - Socola din Iaşi, zisă odinioară „din Iarmaroc“, este atestată documentar la 1808, fiind clădită de credincioşii ortodocşi din mahalaua Broştenilor. Potrivit unor surse din popor, acest locaş s-a făcut „cu talgerul“, adică prin contribuţii benevole şi stăruinţa unui preot Timotei. Pentru o vreme, de această biserică s-a îngrijit breasla ciubotarilor ruşi. În cursul veacului al XIX-lea, a fost restaurată de mai multe ori.

În anii industrializării socialiste, vechea biserică a fost dărâmată, iar locul a intrat în administrarea fabricii „Ţesătura“. Enoriaşii au trecut la parohiile învecinate, iar cărţile şi obiectele de cult au fost împărţite la opt biserici din eparhie. În anul 1990, comunitatea credincioşilor din enoria vechiului locaş au hotărât să refacă biserica. Astfel s-a ridicat, de cealaltă parte a bulevardului Socola, o nouă ctitorie care prelua tradiţia şi hramul bisericii demolate la 23 aprilie 1964.

Planul actualei biserici este cel moldovenesc. Arhitectul Vasile Nacu şi inginerul Adrian Ţăranu sunt autorii proiectului, iar lucrările de construcţie a bisericii şi casei parohiale au fost executate de firma CONEST SA IAŞI. Prin contribuţia enoriaşilor şi prin râvna preotului Grigore Timoftescu, zidirea bisericii s-a încheiat în 1996. Noul locaş are amenajat spaţiul de la demisol ca sală de întrunire şi utilităţi curente. La casa parohială s-a lucrat între anii 1993-1996. În perioada 1996- 1999, interiorul bisericii a fost zugrăvit în tehnica fresco de către prof. Corneliu Paşcanu din Bucureşti, împreună cu ucenicii săi. Catapeteasma din lemn de cireş, având ca model pe cea de la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc“ - Iaşi, este opera sculptorului Dorel Constantinescu. Icoanele sunt pictate de doamna Bogdana Tiron din Brăila. Sfinţirea noului locaş s-a făcut de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Duminica Tuturor Sfinţilor, pe data de 25 iunie 2000.

De la același autor

Ultimele din categorie