Expoziţie de icoane, în Parohia „Sfântul Dimitrie“ din Oroftiana de Jos

Arhiepiscopia Iaşilor

Expoziţie de icoane, în Parohia „Sfântul Dimitrie“ din Oroftiana de Jos

În ziua de 5 martie 2017, în Duminica Ortodoxiei, în Parohia „Sfântul Dimitrie“-Oroftiana de Jos, Protopopiatul Darabani, a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane cu titlul „Icoana - fereastra spre Dumnezeu“.

Manifestarea artistică a avut loc în contextul proclamării anului 2017 în Patriarhia Română drept „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului“ şi s-a încadrat într-un proiect desfăşurat la nivel de parohie, intitulat „Icoana - fereastră către Dumnezeu“.

Iniţiat odată cu începerea perioadei Triodului, proiectul a fost alcătuit dintr-o parte teoretică, însumând o serie de cateheze despre sfintele icoane, rolurile şi importanţa lor, şi o parte cu un pronunţat caracter practic, concretizată într-un atelier de creaţie de icoane pe lemn, ambele activităţi desfăşurându-se în complexul parohial. Participanţii la atelierul de icoane, copiii şi tinerii din parohia noastră, s-au străduit ca în cele patru săptămâni de activitate să însumeze toate materialele necesare atelierului (lemn, icoane, vopsea, lac, culori etc.) şi, adăugând creativitatea, talentul şi dragostea lor faţă de Dumnezeu, să realizeze icoane cu chipurile sfinţilor pe diferite forme din lemn.

Vernisajul expoziţiei a avut loc în Duminica Ortodoxiei, aşezată în amintirea restabilirii cultului Sfintelor Icoane, atunci când copiii şi tinerii iconari i-au întâmpinat şi i-au bucurat pe credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie prin meşteşugul şi iscusinţa lor, prin icoanele pe care le-au realizat şi prin posibilitatea oferită fiecărui creştin de a-şi umple casa de lumina şi binecuvântarea aduse de icoanele realizate.

Întreaga activitate educativă şi artistică a avut scopul de a evidenţia importanţa mărturiei creştine astăzi, de a pune în lumină tezaurul de spiritualitate al Ortodoxiei, de a valorifica talentele şi capacitatea copiilor şi a tinerilor de a lucra în echipă şi, de asemenea, de a crea cadrul necesar dezvoltării în viitor a altor activităţi cu specific asemănător. (Pr. paroh Pristavu Cosmin Constantin)

Citește despre: