Hram la Mănăstirea Neamț: „Sărbătoarea Înălțării Domnului ne așază în starea de așteptare a Domnului Hristos”

De sărbătoarea Înălțării Domnului, Mănăstirea Neamţ devine loc de pelerinaj pentru credincioşi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, care vin să participe la slujbele rânduite şi să se închine la moaştele sfinţilor ocrotitori. Și în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, vechea așezare monahală și-a primit pelerinii prin oficierea de slujiri arhierești: slujba Privegherii a fost oficiată miercuri seară  de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, iar în ziua marelui praznic împărătesc, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de ierarhi, preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, s-au rostit și rugăciuni pentru eroii care s-au jertfit de-a lungul anilor pentru apărarea ţării.

Mănăstirea Neamţ a fost zilele acestea centrul Ortodoxiei românești. Credincioşi din întreaga ţară, dar şi din străinătate,  și-au îndreptat pașii spre acest așezământ monahal pentru a cinsti prin participarea la slujbele rânduite Înălţarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar şi pentru a se închina și ruga la osemintelui Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfântului Necunoscut.

Sărbătoarea hramului a debutat miercuri seară cu slujba Privegherii, ce a fost oficiată de PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La slujbă a participat și IPS Părinte Pimen Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care la final a rostit cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți.

Bucuria obştii monahale de la Neamţ a continuat în această dimineaţă cu slujba de sfinţire a apei, oficiată la aghiazmatarul din faţa mănăstirii de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor și PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Cuvântul de învăţătură în cadrul acestei slujbe a fost rostit de PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a vorbit despre folosul duhovnicesc al apei sfinţite: „Cu prilejul hramurilor mănăstirilor și schiturilor noastre, înainte de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, se săvârșește slujba Sfântului Maslu și slujba de Sfințire mică a Apei. Aceste slujbe se săvârșesc pentru nevoile trupești și sufletești ale pelerinilor prezenți. În rugăciunea care s-a rostit la slujba de sfințire a apei, am înțeles că această ierurgie nu este o lucrare a noastră, a slujitorilor Bisericii, ci apa aceasta este sfințită cu puterea, cu lucrarea și cu pogorârea Duhului Sfânt. Ne-am rugat ca lucrarea cea curățitoare a Treimii Celei mai presus de fire să prefacă apa aceasta obișnuită în izvor de nestricăciune, pieire diavolilor, tămăduire sufletelor și trupurilor noastre. Într-unul din stihurile slujbei, noi ne-am rugat lui Dumnezeu ca prin gustarea și stropirea cu apa sfințită să ne facă pe noi, cei care o gustăm cu evlavie, fii și moștenitori ai Împărăției Sale”.

Ierarhii, preoţii şi credincioşii prezenţi au mers apoi în procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului până în curtea Mănăstirii Neamţ, unde, pe un podium frumos împodobit, a fost oficiată Sfânta Liturghie.

În cadrul slujbei Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a explicat cum Îl putem aștepta pe Domnul Hristos: „Sărbătoarea Înălțării Domnului ne așază pe noi, iubiți credincioși, în starea de așteptare a Domnului Hristos, care va veni din nou la sfârșitul lumii. Fiind noi în această stare de așteptare pentru a-L vedea pe Domnul Hristos cum va coborî din Ceruri, așa cum L-au văzut Sfinții Apostoli cum S-a Înălțat, suntem chemați să urmăm îndemnul Mântuitorului din Evanghelie: «Privegheați și vă rugați, căci nu știți ziua, nici ceasul, când Fiul Omului va veni». Să ne așezăm așadar în stare de priveghere, de așteptare, pentru a-L primi din nou pe Domnul Hristos. Suntem datori, cum spune o vorbă din popor, să muncim ca și cum nu am muri niciodată, dar în același timp să fim pregătiți pentru întâlnirea cu Domnul Hristos ca și cum am muri în acaestă seară”.

În cadrul slujbei arhierești, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotonit pe monahul Onufrie Bunduc, viețuitor al Schitului Pocrov, întru ierodiacon.

La finalul slujbei,  părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit ierarhilor care an de an aleg să slujească la hramul mănăstirii pe care o păstorește, cât și tuturor credincioșilor care au înfrumuseţat cu prezenţa lor şi în acest an sfintele slujbe.

În finalul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii Neamţ a fost oficiată slujba Trisaghionului pentru toţi ctitorii mănăstirii, cât şi pentru eroii care s-au jertfit de-a lungul anilor pentru apărarea ţării.

Mănăstiri: Mănăstirea Neamţ

De la același autor

Ultimele din categorie