Hram la Mănăstirea Peștera: „Omul este chemat să devină templu al Duhului Sfânt”

21 Noiembrie 2017 20:51 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Singura aşezare monahală din Protopopiatul Piatra Neamț închinată Intrării Maicii Domnului în Biserică - Mănăstirea Peștera- și-a serbat astăzi hramul. Mica obşte de monahii l-a avut ca oaspete pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi a ţinut cuvânt de învăţătură.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit astăzi Sfânta Liturghie la aşezarea monahală Peștera, ce o are ca stareţă pe monahia Teodora Amariei. Din soborul co-slujitor au mai făcut parte părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de Misiune Statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele arhimandrit Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, părintele protosinghel Vasile Rubin, stareţul Mănăstirii Horaiţa.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre chemarea pe care Biserica o adresează în această zi de sărbătoare, aceea ca omul să devină templu al Duhului Sfânt, precum Sfânta Născătoare de Dumnezeu: „Omul este chemat să devină templu al Duhului Sfânt, în care Se sălăsluiește Dumnezeu. Și aceasta se împlinește prin Sfânta și Dumenzeiasca Liturghie, se împlinește prin rugăciune neîncetată și prin starea de jertfă, care în viața de familie se arată în mod special prin nașterea de prunci, iar în viața de mănăstire prin ascultare, sărăcie și curăție trupească și sufletească. Iar dacă prin păcat - și toți suntem prinși și cuprinși de ispite - haina Botezului se murdărește, atunci prin Taina Pocăinței, a căinței, a mărturisirii, a recunoașterii păcatelor, ne curățim, pentru ca Dumnezeu să se arate întru noi așa cum S-a arătat după Trup din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”.

Sărbătoarea mănăstirii nemţene s-a încheiat mini recital al unui cor de copii și cu tradiţionala agapă, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.

Mănăstirea Peştera se află la şapte kilometri de oraşul Piatra Neamţ, fiind înfiinţată în anul 1993. Viața monahală din localitatea Gârcina este însă mai veche; în anul 1612 a existat un schit de maici care a avut și un rol cărturăresc, fiind și școală pentru copiii din sat. Se cunoaște și faptul că vechiul schit a primit din partea Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Ierusalim o Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care astăzi se află la Mănăstirea Agapia. Sfinţirea noului locaș de închinăciune a fost oficiată în 1997 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna iunie a anului 2012, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a numit în funcţia de stareţă a acestei aşezări monahale pe maica Teodora Amariei. Pe lângă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, lăcașul de cult mai poartă și hramul „Sfânta Treime”.

De la același autor

Ultimele din categorie