Iaşul, în finala competiţiei pentru titlul de „Capitală a Tineretului din România“

26 August 2017 00:06 Social
 

Iaşul se numără printre oraşele finaliste din cadrul competiţiei Capitala Tineretului din România, alături de Baia Mare şi de Satu Mare. Anunţul oficial cu privire la cele 3 oraşe rămase în concurs a fost publicat pe 21 august 2017. Aplicaţia completă va fi elaborată de Grupul de Lucru aflat în proces de extindere, format în acest moment din 34 de organizaţii non-guvernamentale de tineret, până la data de 15 octombrie 2017. Imediat după aceea, mai exact la mijlocul lunii noiembrie, în cadrul Summitului Tinerilor desfăşurat la Bacău, va fi anunţat oraşul câştigător.

Împreună cu Primăria Municipiului Iaşi, echipa implicată în procesul de construire a aplicaţiei va dezvolta liniile directoare şi proiectele cheie incluse în dosarul iniţial. Acest lucru va determina ca, până la expirarea termenului limită, oraşul Iaşi să poată avea un program solid de dezvoltare urbană prin intermediul tinerilor. În cazul unui deznodământ favorabil, Grupul de Lucru intenţionează să investească premiul de 50.000 de euro, oferit de Banca Comercială Română, în dezvoltarea capacităţii ONGT-urilor de a atrage surse externe de finanţare a proiectelor incluse în program.

„Am avut încredere în şansa oraşului nostru în cadrul acestei competiţii şi nu ne-am mulţumit doar cu atât. Credem în continuare că statutul de factor al schimbării pe care ar trebui să-l aibă tinerii poate transforma Iaşul într-un oraş etalon. Echipa de tineri este şi mai motivată acum, iar asta nu poate să însemne altceva decât sete de implicare şi frâu liber ideilor şi iniţiativelor originale. Abia aşteptăm să conturăm forma finală a dosarului de candidatură şi să ne asigurăm, împreună cu reprezentanţii primăriei, că programul nostru va deveni realitate indiferent de rezultatul final al competiţiei“, a declarat domnul Mircea Meriacri, coordonator al Grupului de Lucru IAŞI - Capitala Tineretului din România 2018-2019.

Cel mai ambiţios program naţional destinat tinerilor

Capitala Tineretului din România, care funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital - www. europeanyouthcapital.org), este cel mai ambiţios program naţional destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autorităţile locale colaborează cu organizaţiile neguvernamentale de şi pentru tineret şi cu mediul privat, şi îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură.

Primul oraş din România care poartă titlul de Capitala Tineretului din România este Timişoara, care şi-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016 - 1 mai 2017. Mai mult, ediţia din 2017 a programului se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Ultimele din categorie