Ierarhi, preoți și credincioși, rugători către Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț

5 August 2017 22:21 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor
 

Pelerini din toată ţara, dar şi din afara graniţelor, veniţi individual, dar şi în grupuri organizate, au participat astăzi la hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ - Sfântul Cuvios Ioan Iacob. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a patru ierarhi - Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților - care au oficiat Sfânta Liturghie înconjuraţi de numeroşi preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi preoţi profesori ai seminarului, cât şi stareţi ai mănăstirilor din împrejurimi. Atât soborul slujitor, cât şi credincioşii prezenţi la hramul seminarului nemţean s-au închinat și la racla cu o părticică din sfintele moaște Cuviosului care s-a nevoit timp de 24 de ani atât pe Valea Iordanului, cât şi în ţinutul Hozevei.

Sfântul Ioan Iacob, unul dintre cei mai recenţi, dar şi cei mai iubiţi sfinţi români, a fost cinstit în mod cu totul deosebit în aceste zile la biserica Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, unde sute de credincioşi, sosiţi din toate colţurile ţării şi din străinătate, au venit să se roage Cuviosului prăznuit, cerându-i ajutorul şi mulţumindu-i pentru binefacerile primite.

Vineri seară, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Iacob a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Ierarhul a slujit împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părinți consilieri, părinți stareți, părinți profesori, preoți ai parohiilor din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de elevii seminariști, dirijați de părintele profesor Marius Brumă. La finalul celor aproximativ trei ore de rugăciune, PS Părinte Damaschin s-a adresat celor prezenți, vorbind despre comuniunea Bisericii exprimată în rugăciune și în cinstirea sfinților: „Înainte de noi, și mai mult decât noi, cu mai multă putere au fost alții care l-au cinstit și îl cinstesc acum pe Sfântul Ioan Iacob. Dumnezeu este Cel dintâi care Își cinstește sfinții, îngerii Lui sunt apoi cei care se bucură și Îl slăvesc văzând că oamenii, făpturi din pământ și suflare dumnezeiască, au ajuns la un grad atât de înalt de sfințenie, încât se aseamănă cu Dumnezeu. Toți ceilalți sfinți se bucură împreună în această zi, care este o aniversare în cer”. La final, ierarhul s-a rugat lui Dumnezeu să primească „puțina nevoință” de a priveghea în cinstea Sfântului Ioan, amintindu-le credincioșilor că „nimic din ceea ce facem pentru sfinți nu va rămâne nerăsplătit”.

4 arhierei au slujit Sfânta Liturghie

Prima din triada zilelor închinate Sfinţilor Nemţeni, sărbătoarea seminarului nemţean s-a bucurat sâmbătă de prezenţa a patru ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Programul liturgic din ziua hramului a debutat cu slujba Aghezmei, Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Ioan Iacob, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi şi absolvenţi ai seminarului nemţean.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu: „Credința e ca o punte peste timp, prin credință pătrunzi la cele nădăjduite. Atunci când te cheamă Dumnezeu, știi că El te duce spre adevărata patrie. Credința te face pelerin, credința te face evreu, adică nomad, în drum spre patria cerească. Acest drum l-a străbătut și Cuviosul Ioan Iacob și cu el s-a împlinit cuvântul Evangheliei. Da, a fost sărac, a fost flâmând și însetat, a plâns și a fost prigonit, dar este fericit acum și noi îl fericim pe drept și noi înșine trebuie să ne silim să fim în călătorie pe urmele lui spre adevărata patrie, cea pe care Hristos a mers s-o pregătească tuturor ucenicilor săi”.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon Marius Gabriel Brumă a fost hirotonit preot pe seama Bisericii Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț.

La finalul slujbei, în timpul împărtășirii credincioşilor cu Sfintele Taine, IPS Părinte Mitropolit Teofan le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre semnificația acestor zile de sărbătoare din zona Neamțului: „În aceste zile, însoțiți de Sfântul Ioan Iacob și de Sfânta Teodora de la Sihla, încercăm să pătrundem în viața cea de taină a Taborului celui binecuvântat. Pentru aceasta, sunt necesare trei lucruri. Unul l-am făcut: ne-am dezlipit de cele ale noastre pentru trei zile. Cel de-al doilea lucru pe care suntem chemați să-l facem e să lepădăm grija cea lumească, să lăsăm îngrijorările care ne definesc viața la poalele muntelui, adică acolo de unde am plecat. În al treilea rând, după cum spune Sfântul Isaac Sirul, să ne golim pe noi de noi înșine, ca să ne umplem de Dumnezeu. Sfântul Ioan Iacob a fost omul care s-a golit de sine însuși, de ambițiile, orgoliile, păcatele, slăbiciunile omenești și s-a umplut de Dumnezeu. E greu pentru noi să realizăm acest lucru, știm foarte bine, dar cel puțin să știm unde ar trebui să fim”.

La final, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, a mulţumit tuturor celor care prin prezenţa lor au înfrumuseţat sărbătoarea hramului din acest an.

O Galerie foto completă de la eveniment puteți urmări accesând linkul https://doxologia.ro/eveniment/sfantul-cuvios-ioan-iacob-sarbatorit-la-b...

De la același autor

Ultimele din categorie