IPS Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe studenții ieșeni și pe cadrele didactice să se implice în activitățile Centenarului Marii Uniri

2 Octombrie 2017 18:09 Tudorel Rusu Educaţie

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a început pe 2 octombrie noul an universitar, cu o festivitate desfășurată în „Aula Magna”. La deschiderea anului universitar au participat, pe lângă conducerea Universităţii, reprezentanţi ai diferitelor instituţii publice centrale și locale, numeroşi studenţi, și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la festivitatea de deschidere au fost prezenți Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa Gerhard Reiweger, ambasadorul Austriei în România, prof. Liviu Marian Pop, ministru al Educației Naționale și prof. univ. dr. Tudorel Toader - ministru al Justiției și rector ales al Universității. Ceremonia a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” și a fost deschisă de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite UAIC.

Prof. Mihaela Onofrei a subliniat importanta rolului din ce în ce mai mare pe care îl are învățământul superior - în general - și UAIC – în special – în comunitate: „Universitatea noastră dobândește un rol social uriaș, prin asigurarea excelenței în educație și cercetare, prin încurajarea tinerilor să nu renunțe atunci când este greu, prin încrederea că vor termina școala, că vor face o carieră, că le putem asigura condiții decente și sigure de studiu, că suntem capabili să facem investiții importante și să avem grijă de patrimoniul constituit în peste un secol și jumătate.” Ordonatorul de credite a continuat aducând în discuție rolul bunei guvernanțe în sistemul public și importanța unui sistem de valori care pune în prim plan studenții, și nu „birourile”. Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a încheiat discursul făcând referire la creșterea rolului universității în comunitate, promovarea eticii, grija pentru dezvoltarea personală a studenților, creșterea și dezvoltarea relațiilor internaționale.

Au urmat discursurile ambasadorilor Statelor Unite ale Americii și Austriei la București și cuvântul ministrului Justiției Tudorel Toader, după care s-a adresat celor prezenți ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, care a pus accentul, în discursul său, pe nevoia de acces egal la educație, în special pentru copiii aflați în situații dezavantajate. Ministerul Educației i-a îndemnat pe tineri ca, după ce încheie facultatea să se dedice acestui obiectiv, de a asigura o egalitate de șanse și învățământ de calitate pentru fiecare copil. Mesajul rectorilor ieșeni a fost transmis în continuare de prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector al Universității de Medicină și Farmacie Iași. Au luat cuvântul, de asemenea, Mihai Chirica – primarul Municipiului Iași, Marian Șerbescu-Prefectul Județului Iaşi, Maricel Popa-președinte al Consiliului Județean Iași.

Părintele Mitropolit Teofan a rostit o alocuțiune în care i-a îndemnat pe studenții ieșeni, dar și pe cadrele didactice, să se implice în manifestările ce vor avea loc anul viitor, cu prilejul Centenarului Marii Uniri: „Un nou an universitar începe, cu speranțe, așteptări, doruri, provocări. Într-un cuvânt: viață. Viața universitară se va desfășura la noi sub semnul continuității, cu mențiunea că anul universitar 2017 -2018 se va desfășura și sub egida aniversării Centenarului Marii Uniri. În mod special, în martie anul viitor, în ziua de 27, vom sărbători 100 de ani de la reîntregirea Moldovei pentru 20 de ani, de data aceasta în interiorul Regatului României. Cu toții - universitățile ieșene, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», administrația locală și fiecare dintre noi - avem o datorie cu totul specială să facem ca acest moment să nu fie uitat sau să nu fie prezentat la justa lui valoare. De asemenea, în anul 2018, vor fi și celălalte momente legate de Bucovina sau de Transilvania, cu magnificul 1 Decembrie 1918. De aceea, Îl rog pe Dumnezeu să inspire corpul profesoral al Universității noastre și al tuturor universităților românești, precum și studenții, să fie prezenți cât mai mult în acest moment de aducere-aminte a clipei fundamentale din istoria națiunii române - Marea Unire - cu toate consecințele sale pentru ziua de astăzi și mai ales pentru ziua de mâine. Dumnezeu să binecuvinteze Universitatea, România, Europa și întreaga lume!”.

Proiectul „Iasi cu TINEri” al ASCOR Iași a fost premiat

În partea a doua a ceremoniei, a avut loc cursul inaugural, primul curs „oficial de studenție”. Anul acesta, cursul a fost susținut de domnul prof. univ. dr. Ștefan AfloroaeI - membru corespondent al Academiei Române și s-a intitulat „Din nou întrebarea cu privire la sensul vieții”. Prelegerea s-a adresat îndeosebi studenților din sală, aflați într-o perioadă importantă și de răscruce a vieții, când astfel de întrebări apar în mod natural. Făcând apel la o serie de filosofi, de la Wittgenstein până la Cioran, profesorul Afloroaiei și-a subliniat ideea principală folosind un citat din Blaise Pascal: toate preceptele bune se află deja pe lume; nu mai rămâne decât să le punem deja în practică. Cu alte cuvinte, nu răspunsurile la „sensul vieții” lipsesc, acestea abundă, ceea ce este mai important este asumarea unui răspuns. Întrebarea nu poate oferi un răspuns de valoare decât dacă este una proprie, și dacă răspunsul, tot propriu, este pus în practică.

Ceremonia a continuat prin acordarea de premii studenților cu performanțe deosebite în anul universitar anterior. Astfel, au fost premiați 41 de studenți de la nivelul de studii licență, master și doctorat de la toate cele 15 facultăți. De asemenea, au fost acordate și premii pentru cele mai interesante proiecte ale asociațiilor studențești din anul universitar trecut, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - filiala Iași fiind premiată premiată pentru proiectul „Iasi cu TINEri”. În încheierea ceremoniei a luat cuvântul reprezentantul studenților în Biroul Executiv al Consiliului de Administrație, Marian Dalban.

De la același autor

Ultimele din categorie