Liturghie și vizită arhierească la Todirești

29 Ianuarie 2017 23:05 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioșii Parohiei Todirești I, Protopopiatul Pașcani, au primit duminica aceasta vizita Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a oficiat în cursul dimineții Sfânta Liturghie în biserica ce are ca hram sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”. La slujba arhierească a fost prezent un număr mare de copii din localitate, răspunsurile la strană fiind date de corul parohial.

Ziua de duminică, 29 ianuarie 2017, a fost una istorică pentru Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Todirești I, slujba Sfintei Liturghii fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După citirea Evangheliei, IPS Părinte Teofan a rostit cuvântul de învățătură, în care a explicat ce înseamnă  a avea credința adevărată și cum trebuie să ne manifestăm pentru a ne putea numi cu adevărat fii ai lui Dumnezeu: „Nu este suficient doar să avem credința cea dreaptă; aceasta este doar fundamentul, temelia, pe care trebuie să zidim prin fapte bune casa sufletului nostru. Cum?  Mergând la Sfânta Liturghie, spovedindu-ne păcatele, încercând să cunoaștem mai mult credința noastră sfântă ortodoxă, pe care s-o propovăduim și altora, având sfintele icoane în casele noastre, arătând milostenie față de semeni, crescându-ne copiii în frica lui Dumnezeu. Prin toate acestea, credința noastră cea dreaptă se arată în faptă bună, în fapta dreaptă, devenind astfel fii și fiice ai lui Dumnezeu”.

La slujba arhierească de la Todirești au participat și un număr mare de copii din localitate, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei.

La final, au rostit alocuțiuni părintele Pavel Postolachi, protoiereul Protopopiatului Pașcani, părintele Ciprian Mînicaru, actualul paroh de la Todirești I, părintele Ionuț Dascălu, parohul de la Todirești II, părintele Ion Baciu, fostul paroh de la Todirești.

Amintim faptul că până în toamna anului trecut, în satul Todireşti a existat o singură parohie, păstorită timp de 38 de ani de părintele Ioan Baciu. Odată cu pensionarea părintelui, s-a luat hotărârea înfiinţării a două parohii, a doua biserică - Todireşti II fiind ridicată începând cu anul 2010.

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat și noua biserica din Parohia Todirești II, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

De la același autor

Ultimele din categorie